Το «Running Up That Hill» της Kate Bush βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα… το 2022!

46
Το «Running Up That Hill» της Kate Bush βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα… το 2022!

(6 Ιουνίου 2022). Στα περισσότερα άτομα άνω των 50 ετών που ακολουθούν αυτά τα πράγματα δεν αρέσουν τα τρέχοντα τσαρτ Billboard.

Δεν μας αρέσει το γεγονός ότι η άμεση ροή και οι ψηφιακές λήψεις μπορούν να υπαγορεύουν το Hot 100 με τρόπους που ήταν ασύλληπτοι, ας πούμε πριν από 35-40 χρόνια (και πριν).

Τότε η μοίρα ενός τραγουδιού καθοριζόταν από εβδομαδιαίες κλήσεις από προγραμματιστές ραδιοφωνικών σταθμών και ιδιοκτήτες δισκοπωλείων, οι οποίοι παρείχαν λίστες κατάταξης στο Billboard, του οποίου το τμήμα τσαρτ θα συγκέντρωνε στη συνέχεια όλες τις λίστες των καταστημάτων και των ραδιοφωνικών σταθμών, εφαρμόζοντας ορισμένους παράγοντες στάθμισης Λάβετε υπόψη τις διαφορές στα δημογραφικά στοιχεία και, στη συνέχεια, δείτε μια συνολική κατάταξη των 100 «πιο δημοφιλών» μελωδιών κάθε εβδομάδα.

Μπορείτε να φανταστείτε την υποκειμενικότητα τότε… τον βαθμό επιρροής της δισκογραφικής σε αυτά τα charts καθώς τα τραγούδια ακολουθούσαν τις ίδιες αναμενόμενες τροχιές πάνω-κάτω στις λίστες, με ποσοστά τζίρου τόσο προβλέψιμα όσο και τα ίδια τα μονοπάτια;

Πείτε τι θέλουμε για τη σημερινή μουσική, αλλά τα charts δεν είναι τόσο βαρετά όσο ήταν τότε. Σήμερα, η στιγμιαία αρρενωπότητα μπορεί να στείλει ένα τραγούδι —παλιό ή νέο— να εκτοξεύεται στα τσαρτ τη μία εβδομάδα και να κατέβει (ή να απομακρυνθεί) την επόμενη. Και τα τραγούδια δεν είναι τόσο βανίλια και ταιριαστά σήμερα όσο ήταν πριν από δεκαετίες με αυτήν την παλιά μεθοδολογία των chart. Οι προγραμματιστές του ραδιοφώνου φρόντισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνο τυποποιημένες, γεμάτες γάντζους ποπ μελωδίες, οι οποίες, με τη σειρά τους, επηρέασαν τις πωλήσεις δίσκων και τελικά τις θέσεις των τσαρτ Billboard.

Πάρτε το 1985, για παράδειγμα. Το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, με το ραδιόφωνο να επικεντρώνεται σε μεγαλειώδεις ποπ επιτυχίες όπως το „Take On Me“ του a-ha, το „Saving All My Love For You“ της Whitney Houston, το „We Built This City“ του Starship και το „Part-Time“ του Stevie Wonder Lover», οι λίγοι σταθμοί που τολμούσαν αρκετά να παίξουν μια περιθωριακή επιτυχία όπως το περίεργο «Running Up That Hill» της Kate Bush (το οποίο είχε επίσης ένα άγκιστρο, απλώς δεν μπορούσαν να κολλήσουν οι περισσότεροι θαυμαστές της ποπ), ήταν μόνο αρκετοί για να το στείλουν σε μια αξιοσέβαστη αλλά σχετικά χαμηλή κορυφή Νο. 30 στο Billboard chart τότε.

Fast forward σχεδόν 37 χρόνια αργότερα έως το 2022.

Χάρη στο εξέχον χαρακτηριστικό του στην τέταρτη σεζόν του „Stranger Things“ του Netflix, το „Running Up That Hill“ του Μπους ξαναμπαίνει στο Hot 100 στο Νο. 8, επισκιάζοντας κατά πολύ την κορυφή του Νο. 30 τον Νοέμβριο του 1985 και προσχωρώντας σε μια κορυφαία 10 γεμάτοι καλλιτέχνες που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν κυκλοφόρησε αρχικά το τραγούδι.

Το βίντεο της Kate Bush για το „Running Up That Hill“

Το τραγούδι ξαναμπαίνει στο Νο. 8 (κάτι που θα ήταν ανήκουστο με τη φόρμουλα που χρησιμοποιούσε το Billboard πριν από 30 και πλέον χρόνια) λόγω της άμεσης αύξησης ροής και λήψης (πάλι, ανήκουστο τότε) μετά την ένταξη του τραγουδιού στο πολλά επεισόδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παρακολούθησης Billboard για το πιο πρόσφατο chart.

Οι 17,5 εκατομμύρια ροές του τραγουδιού μόνο την περασμένη εβδομάδα αποτελούν περισσότερο από το 25% των συνολικών ροών που έχει δημιουργήσει το τραγούδι από τότε που έγινε το streaming (πριν από περίπου δέκα χρόνια). Ομοίως, οι 18.300 ψηφιακές λήψεις του αποτελούν περισσότερο από το 10% των 151.000 λήψεων που έχει συγκεντρώσει το τραγούδι από τότε που ο πάροχος δεδομένων του Billboard, Luminate, άρχισε να παρακολουθεί αυτά τα πράγματα πριν από 31 χρόνια.

Ένα άλλο πράγμα που ήταν ανήκουστο το 1985: το τραγούδι φτάνει στη νέα κορυφή του top-10 με αμελητέα υποστήριξη από το ραδιόφωνο. συγκέντρωσε 392.000 ακροατές στο ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα (από τα 62,5 εκατομμύρια συνολικά από το 1991). Συγκριτικά, το τραγούδι που έπαιξε περισσότερο – το „As It Was“ του Χάρι Στάιλς – έλαβε 72,4 εκατομμύρια εντυπώσεις κοινού στο airplay μόνο αυτήν την εβδομάδα). Το ραδιοφωνικό παιχνίδι για το „Running Up That Hill“ αναμένεται να αυξηθεί καθώς το τραγούδι έχει πρόσφατα παρουσιαστεί στους σταθμούς υπό το φως της αναζωπύρωσής του.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για ένα τραγούδι που ήταν πολύ «περίεργο» για το καλό του κατά την αρχική του κυκλοφορία και το οποίο πετούσε κάτω από τα ραντάρ για πάρα πολύ καιρό μέχρι τώρα;

Όχι πολλά πραγματικά. Απλώς δείχνει ότι σχεδόν τα πάντα μπορούν να συμβούν όταν πρόκειται για καλή μουσική, αν απλώς της δώσεις την έκθεση που χρειάζεται. Το SoundCloud, το TikTok, το YouTube, το Instagram και άλλες πλατφόρμες είναι υπεύθυνες για τις νέες επιτυχίες εδώ και χρόνια και, σε ορισμένες πολύ αξιοσημείωτες περιπτώσεις, ακόμη και παλαιότερα τραγούδια έχουν ωφεληθεί (βλ. το „Dreams“ του Fleetwood Mac, το οποίο αναβίωσε το 2020 μετά από ένα χρήστη που δημιουργήθηκε το βίντεο κλιπ έγινε viral στο TikTok).

Είναι επίσης ίσως ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της τρέχουσας μεθοδολογίας τσαρτ Billboard, όπου ο άμεσος αντίκτυπος της νέας έκθεσης ενός τραγουδιού αντικατοπτρίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ή τουλάχιστον πιο επίκαιρη, σε αντίθεση με τον παλιό τρόπο, όπου θα έπρεπε να περιμένουμε προγραμματιστές ραδιοφωνικών σταθμών για να το πιάσουν. Ίσως ακόμη και μερικοί από εμάς «να φύγω από το γκαζόν μου» να μπορέσουμε να συσπειρωθούμε γύρω από το αποτέλεσμα αυτής της εβδομάδας.

Και ενώ έχουν συμβεί «περίεργα πράγματα», αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πούμε στο Billboard και την Kate Bush!

Συγχαρητήρια στην τελευταία για την πρώτη της επιτυχία στο top-10!

Το „Running Up That Hill“ της Kate Bush

DJRob

Ο DJRob (αυτός/αυτός/η) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, ποπ και ροκ – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar