Το «Come Into My Life» έλαμπε σαν «διαμάντι πάγος» στα βαριά συνθετικά τέλη της δεκαετίας του 1980

40
Το «Come Into My Life» έλαμπε σαν «διαμάντι πάγος» στα βαριά συνθετικά τέλη της δεκαετίας του 1980

(18 Οκτωβρίου 2022). Για ένα σύντομο διάστημα μεταξύ της κατάρρευσης των (πραγματικών) συγκροτημάτων πολλών οργάνων και των μουσικών στούντιο που χαρακτήριζαν τη σόουλ μουσική πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και όταν η βελτιωμένη τεχνολογία στούντιο της δεκαετίας του 1990 έδωσε στο R&B πολύ περισσότερη αραιότητα και λάμψη, υπήρξαν τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 45 θυμάται καλά την εποχή: εκείνη τη μισή δεκαετία περίπου μεταξύ 1985 και 1990 υπερπαραγωγής, βαριά προγραμματισμένη και εξαιρετικά απασχολημένης R&B (και άλλα είδη είχαν αυτό το πρόβλημα) όπου η εστίαση ήταν περισσότερο σε πολυεπίπεδα synths και επιβλητικά , κρουστά σαν ρομπότ παρά με έξυπνες αλλαγές συγχορδίας, λεπτές μουσικές ατέλειες και δυνατά φωνητικά.

Η εμφάνιση της house μουσικής, του hip-hop, του free-style και του New Jack Swing κατέστησε την παραδοσιακή soul και R&B μουσική λιγότερο κανονικότητα και περισσότερο μια λιχουδιά, μια απόλαυση όταν την άκουσες γιατί ποτέ δεν ήξερες πότε θα μπορούσες να αποκτήσεις μια άλλη νέα γεύση. .

«Come Into My Life» του Joyce Sims (1987)

Μια τέτοια γεύση ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέσω μιας εκκολαπτόμενης τραγουδίστριας από το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, ονόματι Τζόις Σιμς – ένας καλλιτέχνης υπέγραψε συμβόλαιο σε μια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία χορού και χιπ-χοπ που ονομάζεται Sleeping Bag Records και μια του οποίου η μοναδική επιτυχία στο top-10 Το Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs chart (τότε γνωστό ως Black Singles) θεωρείται κλασικό!

Αυτό το τραγούδι ήταν το „Come Into My Life“, η υπέροχη διεθνή επιτυχία που έγραψε ο Sims και το οποίο έφτασε στο Νο. 10 στο τσαρτ Black Singles τον Φεβρουάριο του 1988 ενώ έφτασε στο top 10 σε τέσσερις άλλες χώρες (Βέλγιο, Ιρλανδία, Ολλανδία και Γερμανία) που ίδιο έτος.

Υπό την ηγεσία του A&R του Kurtis Mantronik του γκρουπ Mantronix της δεκαετίας του ’80, η Sims κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Sleeping Bag Records ως καλλιτέχνης ελεύθερου στυλ, με τα δύο πρώτα σινγκλ της – το „(You Are My) All And All“ του 1986 και τα ακόλουθα. «Lifetime Love» της χρονιάς—και οι δύο κλιμακώνονται στην πρώτη δεκάδα του Billboard’s Dance/Disco Chart (όπως ήταν γνωστό τότε).

Και οι δύο έφτασαν επίσης στις 40 καλύτερες στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που δεν είναι μικρό κατόρθωμα για μια boutique δισκογραφική όπως η Sleeping Bag Records με έδρα τη Νέα Υόρκη, της οποίας ο μέτριος προϋπολογισμός πιθανότατα δεν περιελάμβανε την προώθηση των δίσκων των Sims στο εξωτερικό.

Ήταν η επιτυχία αυτών των δύο τραγουδιών στην Ευρώπη που άνοιξε το δρόμο για το «Come Into My Life» να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο εξωτερικό από τα προκάτοχά του.

«Come Into My Life» η κορυφαία μεγάλη έκδοση του Joyce Sims

Εκτός από το „Come Into My Life“ ήταν επίσης πολύ διαφορετικό από τα δύο πρώτα σινγκλ του Sims και ίσως από τα περισσότερα dance/R&B jams που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο.

Ενώ τα „All And All“ και „Lifetime Love“ ήταν ξεκάθαρα κομμένα από το ύφασμα ελεύθερου στυλ, ειδικά το τελευταίο με τους διπλασιασμένους και τριπλασιασμένους προγραμματισμένους ρυθμούς και ένα staccato synth που ακουγόταν σαν να ήταν φτιαγμένο σε υπολογιστή στο υπόγειο κάποιου (αλλά οι άνθρωποι μπλοκάρουν παρ‘ όλα αυτά), το „Come Into My Life“ εμπνεύστηκε από έναν πιο συγκρατημένο ήχο ψυχής παλαιότερης εποχής.

Μουσικά, το „Come Into My Life“ ταίριαζε περισσότερο στο βουτυρένιο στρατόπεδο των British Soul, à la Loose Ends, από ό,τι στην πρώιμη περιοχή ελεύθερου στυλ Lisa Lisa & Cult Jam, όπου είχαν εγκατασταθεί οι δύο πρώτες επιτυχίες του Sims.

Το «Come Into My Life» παρουσίαζε το εύθραυστο αλλά αποτελεσματικό κοντράλ της Sims που μερικές φορές έφτανε στη γκάμα της σοπράνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αξέχαστης εισαγωγής του τραγουδιού, όπου σκόρπισε οπερατικά πάνω από ένα μοναδικό μοτίβο συνθετικών νότων πριν ξεκινήσει μια νότα σοπράνο που την κράτησε για ένα απίστευτα 16 δευτερόλεπτα που φώναζαν «Η Barbra Streisand φάε την καρδιά σου!»

Το „Come Into My Life“ απέκλινε τόσο πολύ από τον κανόνα που στην πραγματικότητα ανέτρεψε την επιτυχία των δύο προκατόχων του στα chart. Εκεί που το „All And All“ και το „Lifetime Love“ έφτασαν στην πρώτη δεκάδα του πίνακα χορού/ντίσκο του Billboard, αλλά όχι στη λίστα R&B, το „Come“ έφτασε στο Νο. 10 της R&B και δεν έφτασε καν στο top 40 του χορού/ντίσκο.

Το „Come Into My Life“ παρελήφθη από τη London Records για διανομή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το “Come Into My Life” ήρθε σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις γυναίκες στη σόουλ μουσική. Μόλις ένα ή δύο χρόνια απομάκρυναν από την πρωτοφανή επιτυχία της ποπ πολλών μαύρων σούπερ σταρ όπως η Janet Jackson, η Sade, η Whitney Houston, η Patti LaBelle και η Anita Baker. προσπαθούν να αφήσουν το στίγμα τους στη βιομηχανία, ενώ δεν εξυπηρετούν φανερά μια ποπ αγορά.

Οι βετεράνοι τραγουδιστές Stephanie Mills, Phyllis Hyman και Melba Moore, καθώς και οι αρχάριοι της δεκαετίας του ’80, όπως ο Miki Howard, η Angela Winbush και η Meli’sa Morgan, είχαν τεράστιες επιτυχίες στα R&B chart, ενώ μόλις και μετά βίας έσπασαν το προσανατολισμένο στην ποπ Hot 100.

Σε αυτό το στρατόπεδο έπεσαν και οι Sims.

Κανένα από τα τρία προαναφερθέντα σινγκλ της δεν μπήκε καν στο Hot 100, εκπληκτικό δεδομένης της επιτυχίας του στο εξωτερικό με το ευρωπαϊκό ποπ κοινό.

Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε ποτέ να απολαύσει τους καρπούς της μέτριας επιτυχίας που κατάφερε να πετύχει, μια επιτυχία που μετρήθηκε σε πολύ μικρότερη κλίμακα από αυτή των σούπερ σταρ Αμερικανών συγχρόνων της.

Joyce Sims τα επόμενα χρόνια

Με τη δύναμη των δίσκων της που παίζονταν σε χορευτικά κλαμπ και στο ραδιόφωνο Black στις ΗΠΑ, η Sims κατάφερε να εξασφαλίσει συναυλίες σε μικρούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στους οποίους οι θαμώνες έπαιρναν δωρεάν) και μάλιστα κάποτε αναφέρθηκε ότι κέρδιζε 200.000 $ μόνο το 1988 για πωλήσεις δίσκων και εισπράξεις συναυλιών, ένα κατόρθωμα για το οποίο ήταν απίστευτα ευγνώμων (200.000 $ δεν ήταν κακό για κάποιον με λίγες μόνο μέτριες επιτυχίες στα chart).

Ο Sims ήταν ένας ασυνήθιστος αλλά προικισμένος τραγουδιστής και τραγουδοποιός του οποίου η μουσική οδήγησε έξοχα σε αυτή τη δύσκολη μετάβαση της δεκαετίας του ’80 από το παραδοσιακό R&B/soul στο νέο υβρίδιο hip-hop/dance/New Jack της μαύρης μουσικής.

Παρά το γεγονός ότι ήταν τόσο μέρος αυτού του υβριδίου όσο οποιαδήποτε συνομήλική της κατά τη διάρκεια της ακμής της, η Sims ξεχώρισε από εκείνο το synth-soul άλμπατρος της δεκαετίας του ’80, χάρη κυρίως στο „Come Into My Life“, το οποίο τόλμησε να διαφέρει από πολλά. τα πράγματα γύρω του.

Τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μπορεί να είναι γνωστά για κάποιες αξέχαστες τάσεις – μπάντες με μεγάλα μαλλιά, μπαρμπούνια και παντελόνια αλεξίπτωτων ανάμεσά τους – και οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την τάση να συνδυάζουν τη συνθετική R&B μουσική εκείνης της περιόδου με αυτές τις άλλες μόδες.

Αλλά αν το κάνουν, θα ήταν φρόνιμο να αφήσουν το „Come Into My Life“ του Joyce Sims από αυτόν τον σωρό σκουπιδιών, γιατί ήταν άψογο τότε και εξακολουθεί να είναι σήμερα, και έκανε τους Sims να „λάμπουν σαν πάγος με διαμάντια“ κάθε φορά. όταν πολλά άλλα τραγούδια δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό.

Ο Sims πέθανε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από αδιευκρίνιστα αίτια. Ήταν 63.

Joyce Sims (1959-2022)

RIP Joyce Sims (6 Αυγούστου 1959 – 15 Οκτωβρίου 2022).

DJRob

Ο λάτρης της Soul/R&B μουσικής DJRob (αυτός/αυτός/δικός του) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, pop και rock – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

DJRob

Schreibe einen Kommentar