Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που κάποτε έβγαλαν το „All I Want For Christmas“ της Mariah Carey από το Νο. 1 του Billboard’s Holiday chart (και πού βρίσκονται τώρα)

16
Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που κάποτε έβγαλαν το „All I Want For Christmas“ της Mariah Carey από το Νο. 1 του Billboard’s Holiday chart (και πού βρίσκονται τώρα)

(16 Δεκεμβρίου 2022). Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουν ότι το „All I Want For Christmas Is You“ της Mariah Carey έχει επιστρέψει για μια τέταρτη άνευ προηγουμένου σειρά στην κορυφή του Billboard Hot 100. Έχει καθορίσει αυτό το γράφημα, το οποίο παρακολουθεί την κατανάλωση των ΗΠΑ όλα τραγούδια — εορταστικά ή όχι — για τέσσερις συνεχόμενες χριστουγεννιάτικες περιόδους, που χρονολογούνται από τότε που πρωτοπήγε στη λίστα τον Δεκέμβριο του 2019.

Μαράια Κάρεϊ

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η βασιλεία της Mariah στην κορυφή του πιο συγκεκριμένου Holiday 100, το οποίο περιλαμβάνει μόνο εκείνα τα τραγούδια που σχετίζονται με την εποχή των γιουλέτιδων. Η βασιλεία του τραγουδιού της εκεί εκτείνεται σε 39 συνεχόμενες εβδομάδες τσαρτ, που χρονολογούνται από την αρχή της περιόδου των Χριστουγέννων του 2015.

Μπορεί να φαίνεται ακατανόητο, αλλά υπήρξαν φορές – τα χρόνια πριν από το 2015 – που η πολυετής συντριβή της Mimi ΔΕΝ ήταν το νούμερο ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι κατά τη διάρκεια των εορτών.

Πέντε διαφορετικοί χρόνοι στην πραγματικότητα… απλώνονται σε τέσσερα διαφορετικά τραγούδια από τρεις διαφορετικούς καλλιτέχνες από το 2011 – όταν το Billboard ξεκίνησε για πρώτη φορά την τρέχουσα ενσάρκωση των ετησίως επιστροφών του Holiday 100 charts.

Δεν θα εκπλήξει κανέναν το γεγονός ότι το Billboard Holiday 100 –το οποίο κατατάσσει τα πιο καταναλωτικά τραγούδια που σχετίζονται με το Yuletide κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση λήψεις, ροή και αναπαραγωγή ραδιοφώνου– κυριαρχείται από τις αειθαλείς διακοπές της Mariah για σχεδόν ολόκληρη τη 12 σεζόν του chart ύπαρξη.

Το Holiday 100, το οποίο ξεκίνησε το 2011 ως μια κατάταξη 50 θέσεων πριν επεκταθεί σε 100 θέσεις το 2013, παρακολουθεί τα πιο δημοφιλή εορταστικά τραγούδια για τις πέντε ή έξι εβδομάδες μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Πρωτοχρονιάς κάθε χρόνο. Έχει δημοσιευτεί 59 φορές από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, με το κλασικό της Mariah να βρίσκεται στην κορυφή για 54 από αυτές τις 59 εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των τριών εβδομαδιαίων καρέ αυτής της σεζόν μέχρι στιγμής.

Ενώ η ετήσια κυριαρχία της Mariah σε αυτό το chart αντανακλά την υπεροχή της σε όλα τα Χριστούγεννα, η αποκάλυψη αυτών των πέντε προσωρινών knockdown από το ιστολόγιο έκανε αυτόν τον συγγραφέα —και τώρα εσείς— να αναρωτιέστε ποια τραγούδια ήταν πραγματικά αρκετά δυνατά για να διακόψουν τη βασιλεία της βασίλισσας Mariah… και πού κατατάσσονται τώρα ?

Λοιπόν, αυτό το εργατικό ξωτικό στο djrobblog έκανε κάποια έρευνα για το κρακ και βρήκε τα τραγούδια και τις συνθήκες που οδήγησαν στην προσωρινή εκθρόνιση της βασίλισσας των Χριστουγέννων Μαράια από την πέρκα των τσαρτ των Holiday 100.

Προτού τα αποκαλύψουμε, ακολουθούν μερικά γρήγορα γεγονότα και ιδέες σχετικά με αυτό το σπάνιο χάρτη διακοπών για να δώσουν στους αναγνώστες κάποιο πλαίσιο.

Πρώτον, τα τραγούδια είναι όλα νεότερα από το smash της Mariah. Το „All I Want For Christmas“ ηχογραφήθηκε το 1994 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αυτήν καλά Χριστούγεννα άλμπουμ, ενώ τα τραγούδια που την εκτόπισαν από την κορυφή του chart ηχογραφήθηκαν όλα το 2011 ή αργότερα.

Στη συνέχεια, οι πέντε εβδομάδες μοιράστηκαν σε τέσσερα διαφορετικά τραγούδια, με ένα από αυτά να περνά δύο εβδομάδες στην κορυφή του Holiday 100.

Αυτά τα τέσσερα τραγούδια απλώνονται σε τρεις διαφορετικούς καλλιτέχνες, γιατί ο ένας από αυτούς είχε δύο Τα τραγούδια φτάνουν στο Νο. 1 του chart, κάτι που ούτε καν η Mariah δεν έχει καταφέρει.

Και τέλος, σε αντίθεση με το megasmash της Mariah που βρίσκεται επίσης στην κορυφή του κανονικού, all-inclusive Hot 100 σε ετήσια βάση, κανένα από τα άλλα Νο. 1 χριστουγεννιάτικα τραγούδια δεν μπόρεσε να παρουσιάσει την επιτυχία του σε παρόμοια κορύφωση στο κορυφαίο τσαρτ σινγκλ του Billboard. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα κορυφώθηκαν εδώ και χρόνια πριν η ροή μουσικής των εορταστικών μελωδιών εκτιναχθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα, όπου τα χριστουγεννιάτικα πρότυπα είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστούν επιτυχώς τα μη γιορτινά τραγούδια στο κύριο chart.

Τώρα, με όλα αυτά ως φόντο, εδώ είναι οι τέσσερις χριστουγεννιάτικες μελωδίες (από τρεις διαφορετικούς καλλιτέχνες) που κατάφεραν να βγάλουν τη Mariah από το Νο. 1 του Billboard Holiday 100.

Το «Mistletoe» του Justin Bieber (2011)

Ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2012 – στο τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων του 2011 – ένας 17χρονος τότε Τζάστιν Μπίμπερ έριξε τη Μαράια από το Νο. 1 με το χερουβικό ερωτικό τραγούδι „Mistletoe“. Αυτό το τραγούδι ήταν ένα κραυγαλέο rip από το πεντάχρονο τότε smash «I’m Yours» του Jason Mraz, αλλά αυτό το γνώριμο μοτίβο των τεσσάρων χορδών συν η αυξανόμενη διασημότητα του Bieber συνέβαλε στην αρχική του έκρηξη στα charts. Το “Mistletoe” ήταν από το δεύτερο άλμπουμ του καρδιοκατακτητή Κάτω από το γκυτο πρώτο (και άκρως υποχρεωτικό) εορταστικό άλμπουμ από το teen idol που εξαργύρωνε την ραγδαία ανερχόμενη επιτυχία του εκείνη την εποχή.

Το «Γκι» του Τζάστιν Μπίμπερ

Με το streaming να μην παίζει τόσο ρόλο το 2011 όσο σήμερα, η μουσική των γιορτών δεν είχε τον αντίκτυπο στο συνολικό Hot 100 όπως τώρα (το „Mistletoe“ έκανε το ντεμπούτο του και έφτασε στο Νο. 11 εκεί). Επίσης, επειδή το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο πριν καν ξεκινήσει η περίοδος των Χριστουγέννων, το ντεμπούτο του στο Hot 100 προηγήθηκε της αρχικής δημοσίευσης του Holiday 100 κατά αρκετές εβδομάδες, εμποδίζοντάς το να κάνει το ντεμπούτο του στο Νο. 1 εκεί.

Μέχρι τη στιγμή που το Holiday 100 έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Δεκέμβριο, ο αρχικός αντίκτυπος του τραγουδιού του Bieber είχε εξασθενίσει και το smash του Carey άνοιξε το chart στο Νο. 1. Ωστόσο, καθώς η περίοδος των διακοπών έφτασε στο τέλος του τον Ιανουάριο, ο Bieber κατάφερε να ξεπεράσει τη Mariah και τσιρίζοντας μέσα σε μια εβδομάδα στην κορυφή του τσαρτ Holiday 100 με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2012, έγινε το πρώτο τραγούδι που το έκανε αυτό στη σύντομη ιστορία του τσαρτ.

Pentatonix „Little Drummer Boy“ (2013)

Δύο Χριστούγεννα αργότερα, με το Holiday 100 να έχει πλέον επεκταθεί σε 100 θέσεις, το εξαιρετικά δημοφιλές φωνητικό συγκρότημα Pentatonix ανέβηκε σε μια αρμονική βόλτα με έλκηθρο στην κορυφή της λίστας με την εκδοχή του 2013 του 72χρονου κλασικού “ Little Drummer Boy», αντικαθιστώντας το «All I Want» της Mariah στο chart της 21ης ​​Δεκεμβρίου 2013.

Pentatonix „Little Drummer Boy“

Pentatonix «Μαίρη, το ήξερες;»

Ήταν ένα κατόρθωμα που ο Pentatonix θα επαναλάμβανε ένα χρόνο αργότερα με το σύγχρονο πρότυπο «Mary, Did You Know?», ένα τραγούδι που αναλογίζεται την κατανόηση που είχε η Μαρία, η μητέρα του Ιησού, σχετικά με τη σημασία του Γιου της, του Σωτήρα.

«Μαίρη, το ήξερες;» άνοιξε την περίοδο των Χριστουγέννων του 2014 στο Νο. 1 του τσαρτ Holiday 100 με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου. Πέρασε δύο εβδομάδες στην κορυφή προτού η Mariah επανέλθει με το „All I Want“ στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Με αυτόν τον τρόπο, το „Mary“ εξακολουθεί να είναι το μόνο τραγούδι εκτός από την πανταχού παρούσα μελωδία της Mariah που πέρασε πάνω από μία εβδομάδα στην κορυφή του Holiday 100.

Pentatonix «Μαίρη, το ήξερες;» (2014)

Με το „Little Drummer Boy“ και το „Mary, Do You Know?“ Και οι δύο βρίσκονται στην κορυφή του chart, ο βραβευμένος με Grammy Pentatonix παραμένει ο μοναδικός ηθοποιός (συμπεριλαμβανομένης της Mariah) που έχει τουλάχιστον δύο τραγούδια στην κορυφή του Holiday 100.

Στη συνέχεια, τελικά, κατά τη διάρκεια της ίδιας εορταστικής περιόδου του 2014, ένα νέο τραγούδι της Ariana Grande, το πιασάρικο, ύμνο «Santa Tell Me», που κρυβόταν στο Νο. 2 πίσω από την επιτυχία της Mariah, προκάλεσε αρκετή χαρά για τις γιορτές για να προωθήσει το «All I Want » από τη Νο. 1 θέση στο τελικό chart της σεζόν με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου 2015. Το τραγούδι ήταν μια παράκληση προς τον Άγιο Βασίλη—στον ανεπίσημο ρόλο του ως Έρως—να διασφαλίσει ότι το έρωτα της Ariana δεν ήταν απλώς ένα άλλο χριστουγεννιάτικο one night stand (“ Άγιε Βασίλη, πες μου αν τον νοιάζει πραγματικά, γιατί δεν μπορώ να τα δώσω όλα αν δεν είναι εδώ την επόμενη χρονιά.»

«Santa Tell Me» της Ariana Grande (2014)

Με το «Μαίρη, το ήξερες;» της Pentatonix; ξεκινώντας τη σεζόν του 2014 στο Νο. 1, και το «Santa» της Ariana ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν στην κορυφή, σηματοδότησε την πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία των Holiday 100 που μια σεζόν ξεκίνησε και τελείωσε χωρίς τη Mariah Carey στην κορυφή (φυσικά, αυτή βασίλευε ακόμα στη μέση).

Και αν είστε περίεργοι για το πού βρίσκονται αυτοί οι τέσσερις ενδιάμεσοι κορυφαίοι στα charts σήμερα, δεν είχαν σχεδόν την παρουσία που θα πρότεινε η προηγούμενη κατάταξη τους στο Νο. 1, αλλά δεν έχουν ξεχαστεί (καλά, τουλάχιστον τρεις από αυτούς δεν έχουν).

Αν και το „Mistletoe“ του Bieber δεν επέστρεψε ποτέ στη Νο. 1 θέση, ήταν μια διαχρονική είσοδος στο top-40 στο Holiday 100. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο. 38 (από το Νο. 40 την περασμένη εβδομάδα). Το τραγούδι έχει πιστοποιηθεί τριπλά πλατινένιο (για τρία εκατομμύρια σε πωλήσεις) στην Αμερική.

Οι δύο επιτυχίες των Pentatonix, „Little Drummer Boy“ και „Mary, Did You Know?“, δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά σήμερα. Το „Little Drummer Boy“ τους δεν υπάρχει πουθενά στο τρέχον Holiday 100 (η μόνη εκδοχή αυτού του τραγουδιού στη λίστα αυτής της εβδομάδας βρίσκεται στο Νο. 100 από τον κορωνογράφο του τέλους του 20ου αιώνα Bing Crosby, ο οποίος παραδόξως έχει επίσης τη μοναδική έκδοση του “ Silent Night» στο διάγραμμα).

Pentatonix «Μαίρη, το ήξερες;» βρίσκεται στο Νο. 73 (κάτω από το Νο. 72) στο τρέχον Holiday 100. Έχει περάσει συνολικά 44 εβδομάδες στη λίστα τα τελευταία εννέα Χριστούγεννα, αν και σε πολύ χαμηλότερη κατάταξη από την πρώτη του θέση πριν από οκτώ χρόνια .

Το «Santa Tell Me» της Ariana Grande

Όσο για το „Santa Tell Me“ του Grande, αποδίδει πολύ καλύτερα από τα άλλα τρία τραγούδια. Ο «Άγιος Βασίλης» της βρίσκεται στο Νο. 12 του τρέχοντος Holiday 100 (από το Νο. 14 την περασμένη εβδομάδα). Είναι το τραγούδι με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει τη λέξη «Santa» στον τίτλο του (υψηλότερο από τον επόμενο υποψήφιο, το «Here Comes Santa Claus» του Gene Autry στο Νο. 20).

Η μελωδία του Grande έχει επίσης αρκετούς πόντους αυτή την εβδομάδα για να φτάσει στο Νο. 20 στο συνολικό τσαρτ Hot 100 (από το Νο. 24 στο τελευταίο καρέ). Είναι μόλις τρεις θέσεις από την προηγούμενη κορυφή του Νο. 17 σε αυτό το chart.

Και μια τελευταία σημείωση: με όλες τις προσωρινές Νο. 1 διακοπές της Mariah που έγιναν κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών του Holiday 100, καλύπτοντας τις περιόδους των Χριστουγέννων 2011-2014, και με το επιθετικό μάρκετινγκ της Mariah τα τελευταία χρόνια—συμπεριλαμβανομένης της αποτυχημένης προσπάθειάς της να σήμα κατατεθέν ο τίτλος της βασίλισσας των Χριστουγέννων—μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε άλλη μια κατάργηση της Mimi στα τσαρτ Holiday.

Παρά το τι μπορεί να έχουν πολλοί κουρασμένοι από τη Mariah στη λίστα επιθυμιών τους για τον Άγιο Βασίλη για το αντίθετο.

DJRob

DJRob

Η Mariah Carey chartistician DJRob (αυτός/αυτός) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, pop και rock – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

Schreibe einen Kommentar