Τα νέα τραγούδια των καλλιτεχνών πασχίζουν να ξεπεράσουν τα παλιά τους (απλά δεν θα φύγουν)

1
Τα νέα τραγούδια των καλλιτεχνών πασχίζουν να ξεπεράσουν τα παλιά τους (απλά δεν θα φύγουν)

(3 Απριλίου 2022). Νωρίτερα φέτος, ο σούπερ σταρ της ποπ The Weeknd κυκλοφόρησε ένα νέο άλμπουμ Dawn FM (με την περσόνα του γέρου στο εξώφυλλο του άλμπουμ). Ήταν για να σηματοδοτήσει το τέλος της ιστορικής του Μετά από ώρες εποχή και το αυγή ενός νέου.

Το άλμπουμ είχε ένα αξιοσέβαστο ντεμπούτο στο Billboard 200 (Νο. 2 τον Ιανουάριο) με 14 από τα κομμάτια του να μην προκαλούν έκπληξη το τσαρτ Hot 100 τραγουδιών.

Η ανανέωση του γέρου του Weeknd για το «Dawn FM» δεν εμπόδισε τα παλιά του τραγούδια να παραμείνουν

Το πρόβλημα: όλα αυτά τα νεότερα τραγούδια έχουν πλέον εξαφανιστεί και μια επιτυχία από το παλαιότερο άλμπουμ του δεν θα φύγει. „Save Your Tears“, το δεύτερο μεγαλύτερο σινγκλ του 2021 και ένα κομμάτι από Μετά από ώρες, έχει καταταχθεί μέσα ή κοντά στο top 20 από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Με το „Tears“ να βρίσκεται τώρα στο Νο. 17 στην 64η συνολική του εβδομάδα στο chart, το „Tears“ δεν δείχνει σημάδια στεγνώματος σύντομα.

Αυτό έγινε αφού ο Καναδός σούπερ σταρ το δήλωσε Μετά από ώρες εποχή που πέρασε με την απελευθέρωση του Dawn FM’s το πρώτο single “Take My Breath” το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό το τραγούδι έφτασε στο Νο. 6 τον Αύγουστο και δεν έχει μπει στο chart από τον Φεβρουάριο. Ομοίως, ενώ 14 τραγούδια από Dawn FM μπήκε στο Hot 100 κατά την κυκλοφορία του άλμπουμ, μόνο ένα από αυτά τα νέα τραγούδια ξεπέρασε την κατάταξη του „Save Your Tears“ εκείνη την εβδομάδα. Και τώρα κανένα από τα τραγούδια από Dawn FM παραμένουν στη λίστα.

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η δράση στο chart του άλμπουμ, όπου η συλλογή επιτυχιών του The Weeknd χρόνων, Τα κυριότερα σημείαπου περιλαμβάνει το „Save Your Tears“, έχει ξεπεράσει την κατάταξη Dawn FM για όλο σχεδόν τον ταυτόχρονο χρόνο τους στη λίστα.

Αλλά ο The Weeknd δεν έχει αυτή την αμφίβολη διάκριση για τον εαυτό του. Αρκετοί από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του σήμερα αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις παλιότερες επιτυχίες τους με νεότερες.

Ο επίσης Καναδός ποπ είδωλο Τζάστιν Μπίμπερ μόλις σημείωσε ρεκόρ με την πρώην Νο. 1 επιτυχία του «Stay» (ντουέτο με τον ράπερ The Kid LAROI). Το τραγούδι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο. 2 του Hot 100, αφού έφτασε στο Νο. 1 τον Αύγουστο του 2021. Οι δεκατρείς εβδομάδες του στη θέση Νο. 2 (άλλωστε ένα ρεκόρ) σε συνδυασμό με τις επτά εβδομάδες που πέρασε στο Νο. 1 πέρυσι, σημαίνει ότι τώρα κατέχει το ρεκόρ όλων των εποχών για τις περισσότερες εβδομάδες που πέρασε στις δύο πρώτες θέσεις. Κατέχει επίσης το ρεκόρ για τους τρεις πρώτους με 22 συνολικά εβδομάδες σε αυτό το κλιμάκιο.

Ο Justin Bieber (με τον Kid LaROI) έχει «μείνει» στο top 2 του Hot 100 περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι στην ιστορία

Ο Bieber έχει κυκλοφορήσει αρκετά σινγκλ από το „Stay“ (το οποίο έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Ιούλιο), αλλά κανένα από αυτά δεν κατάφερε να ξεπεράσει αυτόν τον τζάγκερ. Ένα κομμάτι με τον Skrillex και τον Don Tolliver που ονομάζεται „Don’t Go“ έκανε ακριβώς το αντίθετο και έφυγε από το chart αφού έφτασε στο Νο. 69. Ένα τραγούδι με τον αείμνηστο ράπερ Juice WRLD („Wandered to LA“) έφτασε στο Νο. 49 πριν φύγει από τη λίστα τον Ιανουάριο.

Το υψηλότερο τσάρτ των ακολούθων του „Stay“ είναι το τραγούδι „Ghost“, το οποίο έχει κάνει καλή εμφάνιση στο Νο. 5 του τρέχοντος chart, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την αθάνατη δημοτικότητα του „Stay“, που σίγουρα έχει ζήσει μέχρι το όνομά της και θα μπορούσε ενδεχομένως να επιστρέψει στο Νο. 1 περισσότερο από έξι μήνες αφότου εγκατέλειψε αυτή την πέρκα το περασμένο φθινόπωρο.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η βρετανίδα τραγουδίστρια Adele με τα τραγούδια από το τελευταίο της άλμπουμ 30.

Το ντεμπούτο σινγκλ „Easy On Me“ έφτασε στο Νο. 1 τον Νοέμβριο και πέρασε δέκα συνεχόμενες εβδομάδες εκεί, ισοφαρίζοντας την προηγούμενη καλύτερη ερμηνεία της („Hello“ το 2015/16). Μέχρι τη σύνταξη αυτού του άρθρου (3 Απριλίου), το „Easy On Me“ ήταν ακόμα στο top 10 του πιο πρόσφατου Hot 100 (την 24η εβδομάδα του στη λίστα).

«Ω Θεέ μου»: Η Adele ανταγωνίζεται τον εαυτό της; Η συνέχεια της στο „Easy On Me“ δεν έχει κερδίσει έλξη στα chart

Εν τω μεταξύ, κανένα από τα άλλα τραγούδια από 30 υπάρχουν οπουδήποτε. Ακόμη και το δεύτερο επίσημο σινγκλ, το „Oh My God“, το οποίο ενισχύθηκε στα chart μετά τη κυκλοφορία ενός βίντεο τον Ιανουάριο, δεν μπορούσε να παραμείνει στη λίστα. Μετά την ανάκαμψη στο Νο. 18 μετά την κυκλοφορία του βίντεο (και αφού έκανε το ντεμπούτο του στο Νο. 5 δύο μήνες νωρίτερα, όταν το άλμπουμ είχε αντίκτυπο), το τραγούδι έκανε μια γρήγορη και σταθερή κάθοδο προς τα κάτω και από το chart, βγαίνοντας τον περασμένο μήνα.

Το πολυσύχναστο κομμάτι „I Drink Wine“, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί ως το δεύτερο σινγκλ από 30δεν έχει ακόμη προωθηθεί ως επίσημη κυκλοφορία, αλλά πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν η Columbia Records θα ασχοληθεί ακόμη και με τη χλιαρή δράση του τσαρτ στο τραγούδι (έκανε το ντεμπούτο του στο Νο. 18 μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τον Νοέμβριο και έφυγε από τον αμπελώνα τρεις εβδομάδες αργότερα).

Άλλες ηθοποιοί σούπερ σταρ βιώνουν αυτό το φαινόμενο, αλλά σε μικρότερο βαθμό και με λιγότερο δραστικές επιπτώσεις για τις νεότερες επιτυχίες.

Ο Lil Nas X, ο Doja Cat, ο Ed Sheeran και η Dua Lipa βρίσκονται στο top 20 με τις τελευταίες επιτυχίες τους, ενώ πρέπει να ανταγωνιστούν για τη θέση στα chart με τα προηγούμενα μακροχρόνια σινγκλ τους.

(Δεξιά του ρολογιού από πάνω αριστερά): Lil Nas X, Doja Cat, Dua Lipa και Ed Sheeran

Το „That’s What I Want“ του Lil Nas X μόλις αυτή την εβδομάδα πέτυχε νέα κορυφή (Νο. 8) ενώ η προηγούμενη επιτυχία „Industry Baby“ (με τον Jack Harlow) βρίσκεται στο Νο. 21 (35η εβδομάδα στο chart). Το „Industry Baby“ έφτασε στο Νο. 1 τον Οκτώβριο.

Το „Woman“ της Doja Cat έφτασε παρομοίως σε μια νέα κορυφή και εξακολουθεί να ανεβαίνει (στο Νο. 9) ενώ το προηγούμενο smash της „Need To Know“ βρίσκεται στο Νο. 15 (41η εβδομάδα chart).

Το „Shivers“ του Ed Sheeran πέτυχε την πρώτη θέση στην πεντάδα (Νο. 4 τον Ιανουάριο) και κυκλοφορεί εδώ και 28 εβδομάδες, αλλά πρόσφατα ξεπεράστηκε από τον προκάτοχό του, το πρώην Νο. 2 smash „Bad Habits“. Το παλαιότερο σινγκλ βρίσκεται στο Νο. 12 του τρέχοντος chart – μια θέση πάνω από την επιτυχία που ακολούθησε – αφού ήταν στη θέση του δεύτερου τον Αύγουστο του 2021.

Και το «Cold Heart» της Dua Lipa με τον Elton John είχε μια πολύ επιτυχημένη πορεία στο top-10 (χαρίζοντας στον Elton την πρώτη του επιτυχία σε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα). Όμως, ακριβώς πίσω από αυτό κρύβεται το δημοφιλές „Levitating“, το τραγούδι Lipa που έφτασε στο Νο. 2 τον περασμένο Μάιο και το οποίο εξακολουθεί να αιωρείται στο top 20 (ανέβηκε από το Νο. 19 στο 16 στο τελευταίο τσαρτ Hot 100, μόλις δύο υποδοχές πίσω από το κατερχόμενο „Cold Heart“). Το “Levitating” ήταν το Νο. 1 τραγούδι του 2021 (παρόλο που κορυφώθηκε στο Νο. 2 της εβδομαδιαίας λίστας) κυρίως λόγω της μακροζωίας του. Είναι βέβαιο ότι θα πετύχει υψηλή κατάταξη και στη λίστα του τέλους του 2022.

Άλλα πρόσφατα σινγκλ της Dua Lipa (νεότερα από το „Levitating“), συμπεριλαμβανομένων των „We’re Good“, „Love Again“ και της συνεργασίας της με τη Megan Thee Stallion, „Sweetest Pie“, δεν έχουν φτάσει στο ίδιο επίπεδο (με κορύφωση στα 31 της , 41 και 15, αντίστοιχα, στα εβδομαδιαία charts).

Από αυτά, το „Sweetest Pie“, που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, θα μπορούσε πραγματικά να ανακάμψει δεδομένης της φρεσκάδας του (έπεσε από το Νο. 15 στο 25 την περασμένη εβδομάδα). Αλλά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει το „Levitating“, ένα τραγούδι που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο Lipa’s Μελλοντική Νοσταλγία άλμπουμ, θα είναι η πραγματική πρόκληση.

Μιλώντας για δύο χρόνια πριν, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα ​​από την κορυφή του chart αυτής της εβδομάδας για να βρούμε την επιτομή ενός παλιότερου τραγουδιού που απλά δεν θα φύγει. Το βρετανικό γκρουπ Glass Animals διανύει την τέταρτη εβδομάδα του στην κορυφή με το „Heat Waves“, ένα τραγούδι από το άλμπουμ του 2020 Ονειροχώρα. Το „Waves“ βρίσκεται τώρα στην 62η εβδομάδα του στο Hot 100 single chart.

Η Glass Animals σημείωσε πρόσφατα ρεκόρ μεταβαίνοντας στο Νο. 1 στην 59η εβδομάδα της στο Hot 100

Φυσικά, το „Heat Waves“ είναι λίγο μοναδικό στο ότι μόλις πρόσφατα έφτασε στο αποκορύφωμά του μετά από μια μακρά, ασταθή άνοδο στο chart. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι καλά νέα για κανένα από τα τρία ή τέσσερα σινγκλ που θα ακολουθήσουν Ονειροχώρα που έχουν ήδη απελευθερωθεί και καταρρεύσει στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές.

Κλαίγεις μέχρι την τράπεζα;

Είναι κάπως καλό να έχεις όταν οι παλιότερες επιτυχίες ενός καλλιτέχνη είναι τόσο πανταχού παρούσες και διαχρονικές που δεν φεύγουν ποτέ από τη συνείδηση ​​του κοινού. Μερικά από τα τραγούδια που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι πιθανό να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και θα μπορούσαν εύκολα να σπάσουν το ρεκόρ μακροζωίας του The Weeknd Hot 100 (90 εβδομάδες) που έθεσε το „Blinding Lights“ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παρόλο που αυτό το φαινόμενο των ηλικιωμένων που μένουν για πάντα κάνει καλό στο blog και συμβάλλει στο να σπάνε τα ρεκόρ μακροζωίας στα τσαρτ αριστερά και δεξιά, πρέπει να είναι εφιάλτης μάρκετινγκ για καλλιτέχνες και δισκογραφικές που θα ήθελαν εξίσου να δουν νεότερο υλικό να πετυχαίνει.

Φυσικά, αυτό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα στα παλιά χρόνια (τη δεκαετία του 1980 και πριν), όπου οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα δισκοπωλεία απλώς σταμάτησαν να αναφέρουν airplay και πωλήσεις δίσκων επιτυχίας, αφού οι δισκογραφικές σταμάτησαν να τους προωθούν (συνήθως μετά από μόλις τρεις μήνες κυκλοφορίας) πριν προχωρώντας στην επόμενη κυκλοφορία ενός καλλιτέχνη. Αυτό διευκόλυνε τον πιο σίγουρο και γρήγορο κύκλο εργασιών των επιτυχιών ενός καλλιτέχνη που ήταν χαρακτηριστικό των τσαρτ τότε (και εμπόδιζε τα τραγούδια να βλέπουν τακτικά σειρές τσαρτ 40, 50, 60 και 70 εβδομάδων που είναι τόσο διαδεδομένα τώρα.

Αλλά αυτό ανοίγει ένα εντελώς διαφορετικό κουτί σκουληκιών – τα μήλα και τα πορτοκάλια της σύγκρισης των σημερινών επιτευγμάτων του χάρτη με αυτά του παρελθόντος – τα οποία θα φυλάξουμε για άλλο άρθρο.

DJRob

DJRob

Ο DJRob (αυτός/αυτός/η) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, ποπ και ροκ – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar