Τα μουσικά είδη ανήκουν στο παρελθόν; Το ‚Bad Habit‘ του Steve Lacy είναι το Νο. 1 στα R&B και Rock charts—πρώτο—αλλά οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κανενός είδους δεν το παίζουν.

0
Τα μουσικά είδη ανήκουν στο παρελθόν;  Το ‚Bad Habit‘ του Steve Lacy είναι το Νο. 1 στα R&B και Rock charts—πρώτο—αλλά οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κανενός είδους δεν το παίζουν.

(12 Σεπτεμβρίου 2022). Είναι μπισκότα, είναι σάλτσα. Και είναι το νούμερο ένα τραγούδι στο τσαρτ Billboard R&B/Hip-Hop Songs αυτής της εβδομάδας.

Ω, είναι επίσης το Νο. 1 στα τσαρτ τραγουδιών Hot Rock και Alternative Rock, καθώς και στο σύνθετο chart που συνδυάζει αυτά τα δύο υποείδη (ναι, λάτρεις της μουσικής, το ροκ θεωρείται υπο-είδος στις μέρες μας).

Η πρωτοποριακή επιτυχία του Steve Lacy «Bad Habit» απευθύνεται σε θαυμαστές πολλών ηλικιών, φυλών και φύλων

Το „Bad Habit“ είναι το πρώτο τραγούδι που έφτασε ποτέ στην κορυφή και των δύο (ή όλων αυτών) στις λίστες R&B και ροκ, το οποίο πριν από περίπου δέκα χρόνια αντιπροσώπευε περίπου τόσο αποκλίνουσες ομάδες οπαδών της μουσικής όσο θα μπορούσε κανείς να βρει στο μουσικό φάσμα.

Για προοπτική, θα ήταν το παρελθόν ισοδύναμο του Luther Vandross στην κορυφή των τσαρτ Modern Rock ή του γκρουπ REM στην κορυφή της λίστας R&B…και τα δύο γεγονότα ήταν ανεξιχνίαστα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά προφανώς κάτι στη δεκαετία του 2020.

Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο περίεργο με αυτό το περιστατικό είναι ότι το „Bad Habit“ δεν εμφανίζεται σε κανένα από αυτά τα τσαρτ που απευθύνονται μόνο σε airplay. Μια ματιά είτε στις λίστες R&B/Hip-Hop είτε στις λίστες Rock & Alternative Airplay—που έχουν 50 θέσεις η κάθε μία—και το «Bad Habit» δεν υπάρχει πουθενά. Δεν έχει ακόμη φτάσει σε καμία από αυτές τις έρευνες στους δύο και πλέον μήνες από την κυκλοφορία του τραγουδιού.

Αυτό σημαίνει ότι είτε: 1) Το R&B και το ροκ ραδιόφωνο δεν έχουν ακόμη φτάσει στη δημοτικότητα που έχει αποκτήσει το τραγούδι μέσω της έκθεσής του σε πλατφόρμες όπως το TikTok (όπου περισσότερα από 400.000 βίντεο του „Bad Habit“ έχουν δημιουργηθεί από χρήστες), είτε 2 ) Οι προγραμματιστές του ραδιοφώνου κανενός είδους δεν είναι πρόθυμοι να πάρουν την ευκαιρία σε ένα τραγούδι που δεν μπορούν να αποφασίσουν ότι είναι soul, R&B, hip-hop, ποπ, ροκ ή εναλλακτικό… ή όλα τα παραπάνω.

Το „Bad Habit“ του Steve Lacy έχει βρεθεί στην κορυφή των charts πολλών ειδών στο Billboard

Μπορεί κανείς να συμπεράνει από αυτές τις μετρήσεις του ραδιοφώνου Billboard ότι πολλοί λάτρεις της παραδοσιακής R&B ή της ροκ μουσικής δεν έχουν ακούσει ποτέ το „Bad Habit“, ειδικά αν η μουσική τους παλέτα τροφοδοτείται από επίγειους ραδιοφωνικούς σταθμούς συγκεκριμένου είδους, ένα στοιχείο που το Billboard εξακολουθεί να προσδίδει μεγάλη σημασία κατά τον υπολογισμό των διαγραμμάτων του (που είναι θέμα για ένα άλλο blog κάποια μέρα).

Πώς λοιπόν το „Bad Habit“ έφτασε στην κορυφή ενός από αυτά τα σύνθετα R&B/Hip-Hop ή Rock-based charts χωρίς να το υποστηρίζουν οι ραδιοφωνικοί προγραμματιστές αυτού του είδους;

Λοιπόν, η προφανής εύκολη απάντηση είναι η ροή και οι λήψεις. Σήμερα ένα τραγούδι δεν χρειάζεται πολλή ραδιοφωνική υποστήριξη για να φτάσει στα charts. Μια επιτυχία μπορεί να γίνει viral στο TikTok εντός εβδομάδων από την κυκλοφορία της ή ακόμα και χρόνια αργότερα και, από αυτήν την έκθεση, να δημιουργήσει αρκετές ροές και λήψεις για να φτάσει στην κορυφή των τσαρτ με ελάχιστη ή καθόλου ραδιοφωνική αναπαραγωγή να την υποστηρίζει.

Αλλά αυτό δεν απαντά στην ερώτηση που σχετίζεται με το είδος του πώς ένα τραγούδι όπως το „Bad Habit“ επισημάνθηκε από το Billboard ως ροκ ή R&B όταν κανένα από τα ραδιοφωνικά πάνελ αυτού του είδους δεν δίνει στο τραγούδι την ώρα της ημέρας.

Αυτή η απάντηση απαιτεί κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Billboard καθορίζει σήμερα τα τσαρτ του για συγκεκριμένο είδος σε σύγκριση με τον τρόπο που το έκαναν πριν από δέκα χρόνια πριν κάνουν μια σημαντική αλλαγή που επηρέασε όλα τα σύνθετα τσαρτ (πωλήσεις/streaming/airplay) για συγκεκριμένο είδος όπως τραγούδια R&B/Hip-Hop, country, dance/ηλεκτρονικά, rock/alternative και Latin.

Πριν από τον Οκτώβριο του 2012, το Billboard υπολόγιζε καθένα από αυτά τα τσαρτ σινγκλ χρησιμοποιώντας ξεχωριστά πάνελ για συγκεκριμένο είδος που μέτρησαν τις προτιμήσεις αυτών των αντίστοιχων κοινού. Τότε, ένα τραγούδι έπρεπε ουσιαστικά να γίνει επιτυχία στο ραδιόφωνο R&B, για παράδειγμα, πριν εμφανιστεί ως επιτυχία στο Billboard R&B chart. Η κατάστασή του εκεί δεν επηρεαζόταν από το αν οι θαυμαστές άλλων ειδών το έπαιζαν σε άλλες μορφές.

Για τα R&B τσαρτ που βασίζονται στις πωλήσεις, το Billboard έφτασε στο σημείο να κάνει δημοσκοπήσεις ή να παρακολουθεί καταστήματα που ειδικεύονται στη μουσική R&B—συνήθως εκείνα που βρίσκονται σε αστικές περιοχές—όταν τα μαγαζιά ήταν ακόμα το κύριο μέσο με το οποίο οι θαυμαστές κατανάλωναν το αγαπημένο τους jams (Προφανώς, αυτή η φόρμουλα είναι άχρηστη στην ψηφιακή εποχή και την εποχή ροής όπου οι μετρήσεις κατανάλωσης ενός τραγουδιού δεν μπορούν να αναλυθούν με ποιος είναιστην πραγματικότητα κάνει τη ροή).

Τα γραφήματα των ειδών ήταν απαραίτητα τον 20ο αιώνα

Για να χρησιμοποιήσουμε μερικά πραγματικά παλιάς σχολής παραδείγματα για το πώς επηρέασαν τα πράγματα οι παλαιότερες μέθοδοι, τραγούδια όπως το „Fantastic Voyage“ του Lakeside, το „Burn Rubber“ των Gap Band, το „Juicy Fruit“ του Mtume ή το „I Feel Good All Over“ της Stephanie Mills. θα μπορούσε να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας R&B χωρίς καν να φτάσει στο τοπ 40 της ποπ (στο Billboard Hot 100), επειδή οι θαυμαστές της R&B έδιναν αγάπη σε αυτά τα τραγούδια ακόμα και όταν το ποπ ραδιόφωνο δεν το έκανε. Τα τραγούδια θα μπορούσαν να κορυφωθούν στις λίστες της soul και Black μουσικής χωρίς να βασίζονται σε αυτό που έκαναν σε άλλες μορφές.

Τότε ήταν σημαντικό για τη μουσική βιομηχανία να γνωρίζει ποιοι θαυμαστές αγόραζαν ποια τραγούδια και άλμπουμ για σκοπούς στόχευσης κοινού/μάρκετινγκ, και το Billboard ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της βιομηχανίας ανάλογα με τα σαφώς υπολογισμένα τσαρτ για συγκεκριμένο είδος.

Εάν ένα τραγούδι ή καλλιτέχνης την εποχή εκείνη έτυχε να πετύχει πολλά τσαρτ ειδών —συχνά κάποιος συνδυασμός που περιελάμβανε ποπ— τότε ήταν επειδή το τραγούδι είχε περάσει (συχνά με κάποια καθυστέρηση) ή επειδή ο καλλιτέχνης ήταν τόσο τεράστιος που οι επιτυχίες του επηρεάζουν πολλές μορφές ταυτόχρονα (σκεφτείτε τους Michael Jackson, Prince, Lionel Richie, Daryl Hall & John Oates, Whitney Houston, Kenny Rogers, για παράδειγμα).

Από τον Οκτώβριο του 2012, ωστόσο, όλα τα σύνθετα τσαρτ τραγουδιών του Billboard, ανάλογα με το είδος —αυτά που συνδυάζουν πωλήσεις, ροή και αναπαραγωγή ραδιοφώνου— χρησιμοποιούν το ίδιο φόρμουλα, ανεξαρτήτως τύπου μουσικής. Όλα χρησιμοποιούν τον τύπο που χρησιμοποιείται για το all-inclusive γράφημα Hot 100 του Billboard, το οποίο μετρά την απόδοση σε όλες τις μορφές.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα τραγούδι έχει καλή απόδοση στο Hot 100 και έχει μεταγλωττιστεί από το Billboard ως μελωδία R&B απλώς και μόνο επειδή το θεώρησε έτσι το τμήμα τσαρτ του περιοδικού (ακόμα και αν το ραδιόφωνο R&B δεν το παίζει), τότε το τραγούδι θα κατατάσσεται αντίστοιχα στο τσαρτ Hot R&B/Hip-Hop Songs. Αυτό ισχύει ομοίως για ροκ, κάντρι και άλλα είδη μουσικής.

Εξαιτίας αυτής της μεθοδολογίας, τέτοια τραγούδια θα κατατάσσονται με την ίδια ακριβώς σειρά στα ειδικά για το είδος τους τσαρτ όπως και στο Hot 100 – και πάλι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση του τραγουδιού στο ίδιο το είδος.

Αυτό ισχύει αυτή την εβδομάδα για το „Bad Habit“ του Steve Lacy, το οποίο βρέθηκε στο Νο. 2 πίσω από τον Harry Styles στο Hot 100 την περασμένη εβδομάδα και ήταν έτσι το τραγούδι R&B με την κορυφαία απόδοση (εξ ου και το Νο. 1 κατάταξη στο R&B chart).

Ακριβώς πίσω από τη Lacy στο Hot 100 με προσανατολισμό στην ποπ είναι το „About Damn Time“ της Lizzo, το οποίο το Billboard θεωρεί επίσης κομμάτι R&B/Hip-Hop, έτσι κατατάσσεται στο Νο. 2 στο συγκεκριμένο είδος τσαρτ R&B/Hip-Hop (αυτό το τραγούδι , ωστόσο, τυγχάνει να έχει καλή απόδοση στο ραδιόφωνο R&B).

Το ελάττωμα αυτής της μεθοδολογίας είναι ότι, επεκτείνοντας το σύστημα σημείων όλων των μορφών σε καθένα από τα ειδικά για κάθε είδος τσαρτ, αυτά τα τσαρτ δεν αντικατοπτρίζουν πλέον τα γούστα των μοναδικών βάσεων θαυμαστών τους. Η δημοτικότητα του τραγουδιού για συγκεκριμένο είδος έχει πλέον αραιωθεί από τα γούστα των θαυμαστών (όλων) άλλων ειδών.

Θα ήταν σαν να λέμε ότι επειδή το „My Ding-a-Ling“ του Chuck Berry ήταν στην κορυφή του ποπ τσαρτ το 1972 και επειδή ο Berry έπαιρνε επίσης ελάχιστο παιχνίδι R&B, ότι το τραγούδι θα έπρεπε να είχε καταταχθεί ταυτόχρονα στο Νο. 1 στο Billboard’s Soul chart (καταλλήλως κορυφώθηκε στο Νο. 42 εκεί).

Το „My Ding-a-Ling“ του Chuck Berry θα ήταν η Νο. 1 επιτυχία των τσαρτ R&B/Hip-Hop σύμφωνα με τους σημερινούς κανόνες του Billboard.

Αυτό το φαινόμενο εξηγεί πώς, σύμφωνα με την τρέχουσα μεθοδολογία, πολλά τραγούδια της κάντρι πέρασαν βδομάδες ρεκόρ στην κορυφή της λίστας Hot Country Songs πολύ αφότου το country ραδιόφωνο τα είχε παρατήσει και πέρασε σε άλλο κομμάτι των ίδιων καλλιτεχνών. Ή πώς το δίδυμο των Macklemore και Ryan Lewis μπόρεσε να βρεθεί στην κορυφή της λίστας Hot R&B/Hip-Hop Songs το 2013 με τα τραγούδια „Thrift Shop“ και „Can’t Hold Us“—το πρώτο για 14 εβδομάδες(!)—παρά κανένα από αυτά τα τραγούδια δεν έφτασε καν στα 30 κορυφαία στη λίστα airplay αυτού του είδους.

Το „Thrift“ και το „Hold“ ήταν μεγάλες επιτυχίες της ποπ και, δεδομένης της τεράστιας υποδοχής των θαυμαστών τους εκτός R&B/Hip-Hop, τα τραγούδια εξαπατήθηκαν στην κορυφή του συγκεκριμένου είδους chart, παρόλο που δεν είχαν απήχηση σε πολλούς οπαδούς R&B και hip-hop. . Επειδή το Billboard χρησιμοποίησε (και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί) τα στοιχεία airplay και ροής/πωλήσεων όλων των μορφών για τα τσαρτ που βασίζονται στο είδος, αντί να χρησιμοποιεί για παράδειγμα το airplay chart για συγκεκριμένο είδος, την κατάταξη R&B /Hip-Hop των τραγουδιών Macklemore και Ryan Lewis βασικά αντικατοπτρίζει τις τοποθετήσεις τους στο Hot 100.

Ο αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο το Billboard αποφασίζει τι αποτελεί και τι δεν συνιστά R&B/Hip-Hop έχει επανέλθει για να δαγκώσει και την εμπορική δημοσίευση.

Ως άλλο παράδειγμα από το 2013, η Νεοζηλανδή τραγουδίστρια Lorde είχε μια τεράστια ποπ επιτυχία με το „Royals“, ένα τραγούδι που έτυχε επίσης να παίξει τεράστιο ραδιόφωνο R&B/Hip-Hop (ανέβηκε στο Νο. 3 στο R&B/Hip-Hop Airplay chart ). Ωστόσο, το „Royals“ αποκλείστηκε από την κύρια σύνθετη λίστα Hot R&B/Hip-Hop Songs του Billboard (η οποία, και πάλι, προσθέτει πωλήσεις και ροή στη μίξη) επειδή το περιοδικό δεν θεωρούσε τον Lorde καλλιτέχνη R&B, παρόλο που το R&B ραδιόφωνο ήταν όλα. πάνω από αυτό εκείνη τη στιγμή.

Το „Royals“ του Lorde έφτασε στο Νο. 3 στο ραδιοφωνικό μόνιτορ R&B/Hip-Hop του Billboard το 2013, αλλά αποκλείστηκε από το τσαρτ Hot R&B/Hip-Hop Songs για λόγους που είναι ανεξήγητοι

Στην πραγματικότητα, με βάση την απόδοσή του στο Hot 100 και χρησιμοποιώντας τους τρέχοντες κανόνες, το „Royals“ θα ήταν η Νο. 1 μελωδία στο σύνθετο τσαρτ Hot R&B/Hip-Hop Songs αν το Billboard είχε χειριστεί σωστά τον χαρακτηρισμό πολλαπλών μορφών τότε. Αυτή η επισήμανση θα έκανε „Royals“-δεν Η τρέχουσα συντριβή του Steve Lacy—το πρώτο τέτοιο τραγούδι που έφτασε στην κορυφή τόσο των R&B/Hip-Hop όσο και των Rock/Alternative charts.

Μην με παρεξηγείτε, το „Bad Habit“ του Steve Lacy είναι μια υπέροχη μελωδία (το έχω σε επανάληψη από την πρώτη φορά που το άκουσα) και είναι η ελκυστικότητα πολλών μορφών του τραγουδιού που το έχει κάνει τεράστιο επιτυχία, ιδιαίτερα στο Hot 100 όπου είναι έτοιμο να ανέβει στο Νο. 1 όταν τα νέα charts κυκλοφορήσουν αργότερα σήμερα (Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου).

Η Lacy δημιούργησε το είδος του σκουληκιού του αυτιού προς το οποίο οι νέοι λάτρεις της μουσικής (πολύ νεότεροι από εμένα) έλκονται. Έχει μια συναρπαστική μελωδία, ένα αδιαμφισβήτητο άγκιστρο στη γραμμή «Μακάρι να ήξερα ότι με ήθελες» και διακριτικά στοιχεία hip-hop (δηλαδή ένα σύγχρονο ανθρώπινο beatbox) στη γέφυρα του τραγουδιού.

Ακόμη και η λυρική ανατροπή – για έναν άντρα που έχει ανάμεικτα συναισθήματα για ένα ερωτικό ενδιαφέρον που δεν του έδινε ποτέ την ώρα της ημέρας … μέχρι τώρα – είναι συναρπαστική.

Το γεγονός ότι το Billboard θεώρησε ότι το τραγούδι έπρεπε να κατηγοριοποιηθεί καθόλου σε ένα είδος όπως το R&B όταν αυτοί οι σταθμοί δεν το παίζουν καν, μιλά περισσότερο για την αμφιβολία των πολιτικών του Billboard και λιγότερο για το στυλ του τραγουδιού ή την πραγματική βάση θαυμαστών της Lacy.

Μερικές φορές αυτές οι πολιτικές έχουν να κάνουν περισσότερο με τα στερεότυπα για τη φυλή παρά με την ίδια τη μουσική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Lacy —ένας μαύρος από το Compton της Καλιφόρνια— έχει επισημανθεί στα R&B charts του περιοδικού χωρίς υποστήριξη R&B, ενώ η Lorde—μια λευκή γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία με σημαντικό ρόλο R&B εκείνη την εποχή— αποκλείστηκε από τη λίστα αυτού του είδους.

Ο εναλλακτικός/R&B καλλιτέχνης Steve Lacy

Συγχαρητήρια στο Billboard, ωστόσο, που συμπεριέλαβαν το „Bad Habit“ της Lacy στα Alternative και Rock charts τους. Λαμβάνοντας υπόψη την πολυμορφική φύση του τραγουδιού, είναι μια τολμηρή απόφαση που αποτελεί μαρτυρία του μη κατηγοριοποιήσιμου στυλ της Lacy και προφανώς έχει λειτουργήσει προς όφελος του καλλιτέχνη.

Αλλά —όπως η R&B—οι ροκ και οι εναλλακτικοί σταθμοί δεν το παίζουν πραγματικά, οπότε το να το αποκαλείς το Νο. 1 τραγούδι στη λίστα και των δύο ειδών είναι πολύ μεγάλο.

Κάτι που επιστρέφει στην αρχική ερώτηση: είναι ακόμη απαραίτητα τα γραφήματα ειδών και υπο-ειδών στην εποχή μας;

Ο σημερινός καταναλωτής μουσικής είναι πιο πιθανό να εκτεθεί σε νέα (ή ακόμα και παλιά) μουσική μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης—όπως το TikTok—που θα κάνουν ένα τραγούδι επιτυχία πριν καν αρχίσουν οι δισκογραφικές να το προωθήσουν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς συγκεκριμένου είδους ή πριν καν οι προγραμματιστές ραδιοφώνου άκουσε το τραγούδι.

Για αυτόν τον σκοπό, και εκτός από την κορυφαία θέση των τσαρτ σε πολλά είδη, ο κόσμος στράφηκε προς το „Bad Habit“ επειδή είναι ένα υπέροχο τραγούδι—δεν γιατί είναι ένα υπέροχο R&B/Hip-Hop ή Rock/Alternative.

DJRob

DJRob

Ο DJRob (αυτός/αυτός/η) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, ποπ και ροκ – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

Schreibe einen Kommentar