«Στο μυαλό μου», αυτό το κλασικό του Temptations είναι ακόμα Η χριστουγεννιάτικη μελωδία, παρά το τι λένε τα charts (και οι millennials)…

13
«Στο μυαλό μου», αυτό το κλασικό του Temptations είναι ακόμα Η χριστουγεννιάτικη μελωδία, παρά το τι λένε τα charts (και οι millennials)…

(12 Δεκεμβρίου 2022). Καθώς προχωράμε όλο και βαθύτερα στην ψηφιακή εποχή και στην εποχή του streaming, ορισμένες μακροχρόνιες μουσικές παραδόσεις φαίνεται ότι μένουν πίσω.

Ή τουλάχιστον δεν αναγνωρίζονται για τους αληθινούς κλασικούς που είναι.

Temptations περίπου το 1980 (lr: Otis Williams, Richard Street, Mel Franklin, Dennis Edwards και Glenn Leonard). Μόνο ο Γουίλιαμς και ο Λέοναρντ είναι ακόμα ζωντανοί.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αυτού του γεγονότος από ένα συγκεκριμένο κλασικό Motown που αποτελεί ίσως τον τελευταίο μεγάλο θρίαμβο που είχε ποτέ η ομάδα The Temptations: η συγκλονιστική ερμηνεία του 1980 στο κάστανο δύο αιώνων, „Silent Night“.

Εκείνη τη χρονιά, ο αρχικός τραγουδιστής του μπάσου των Temptations, Melvin Franklin, ο βαρύτονος/τενόρος Dennis Edwards και ο δεύτερος επικεφαλής Glenn Leonard (αυτός που κάνει αυτό το μέρος φαλτσέτο που όλοι πιστεύουν ότι είναι το πρώην μέλος Eddie Kendricks) μας πήγαν σε ένα ταξίδι γκόσπελ έξι λεπτών. μέσα από έναν από τους πιο διαχρονικούς ευρωπαϊκούς ύμνους στην ιστορία, μεταμορφώνοντάς τον σε μια μελωδία πιο ψυχολογική από ακόμη και μερικά από τα πιο κοσμικά R&B jams του τέλους του 20ού αιώνα.

Ακόμη και ο αείμνηστος Μελ Φράνκλιν έπρεπε να τραγουδήσει μόνος του έναν ολόκληρο στίχο – κάτι σπάνιο για το ιδρυτικό μέλος του αξιοσέβαστου κουιντέτου ντού-γουοπ.

Πράγματι, η ερμηνεία των Temptations για το „Silent Night“ ήταν ό,τι πιο εκκλησιαστικό είχε ανεβάσει ποτέ οποιοδήποτε συγκρότημα ποπ/σόουλ της Motown, με το ραπ που ακούγεται από τον Έντουαρντς („Στο μυαλό μου, θέλω να είσαι ελεύθερος…“) απέναντι σαν πάστορας που τραγουδάει-κηρύττει το ευαγγέλιο και δίνει στο τραγούδι πολύ μεγαλύτερο βάρος από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ο Αυστριακός ιερέας του στιχουργού όταν το έγραψε το 1818.

Ήταν εύκολα το πιο σημαντικό τραγούδι που είχαν ηχογραφήσει οι Temps από το “Papa Was A Rolling Stone” περίπου οκτώ χρόνια νωρίτερα, και πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε ακολούθησε. Το „Silent Night“ έκανε το άλμπουμ Temptations που το περιέχει—Δώστε αγάπη τα Χριστούγεννα—απαραίτητο σε μαύρα νοικοκυριά και πολλά μη μαύρα επίσης.

Το άλμπουμ των Temptations του 1980 „Give Love At Christmas“ με το „Silent Night“

Το «Silent Night» στεκόταν σαν φάρος φωτός πάνω από κάθε Χριστούγεννα για τα επόμενα χρόνια, φαινομενικά ξεπερνούσε ακόμη και τη λαμπερή κόκκινη μύτη του Ρούντολφ και καθοδηγούσε τον δρόμο για τον Άγιο Βασίλη να κάνει το ετήσιο ταξίδι του σε εκατομμύρια νοικοκυριά την παραμονή της γέννησης του Ιησού.

Ως τραγούδι που αφηγούνταν τις λεπτομέρειες της πιο ιερής στιγμής της χριστιανικής πίστης, το „Silent Night“ παιζόταν καταλληλότερα την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά συνήθως ακούγονταν κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν από την πραγματική γιορτή. Γενιές μαύρων οικογενειών γνώριζαν το τραγούδι -ιδιαίτερα την έκδοση των Temps- και καμία περίοδος των Χριστουγέννων δεν θεωρήθηκε ολοκληρωμένη χωρίς αυτό.

Τα εορταστικά τσαρτ του Billboard αντανακλούσαν ακόμη και την τεράστια δημοτικότητα του τραγουδιού τότε. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν το εμπορικό περιοδικό δημοσίευε περιοδικά τα χριστουγεννιάτικα μουσικά του τσαρτ τον Δεκέμβριο, οι Temptations‘ Δώστε αγάπη τα Χριστούγεννα Το άλμπουμ θα μπορούσε να βρεθεί στο top 10 μαζί με ποπ ψήγματα από τους Bing Crosby, Nat King Cole και τους Carpenters.

Το χριστουγεννιάτικο chart του περιοδικού Billboard για τις 17 Δεκεμβρίου 1983 (το άλμπουμ των Temptations βρίσκεται στο Νο. 6)

Εκτός από την περιπλάνησή τους μια φορά στη ζωή σε έναν από τους πιο ιερούς ύμνους της μουσικής, το „Silent Night“ των Temps επωφελήθηκε από μια νεανική ακόμα εποχή ροκ εν ρολ όπου ο αριθμός των καλλιτεχνών που διεκδικούσαν την προσοχή τα Χριστούγεννα—και Οι επιλογές πολυμέσων που ήταν διαθέσιμες για να τις ακούσουν οι καταναλωτές—ήταν πολύ λιγότερες από ό,τι υπάρχει σήμερα. Τις ημέρες πριν από τη ροή και τις ψηφιακές λήψεις, οι καταναλωτές μουσικής περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους τους καλλιτέχνες που υποστηρίζονταν από το mainstream επίγειο ραδιόφωνο και οι Temptations ήταν οι κύριοι μεταξύ τους.

Σήμερα, όμως, λέει μια διαφορετική ιστορία.

Καθώς ο κόσμος έχει περάσει στην εποχή της ψηφιακής και ροής, η μελωδία των Temptations έχει όλο και λιγότερο παρουσία στα chart, συγκεκριμένα το Billboard Holiday 100, το οποίο παρακολουθεί την αναπαραγωγή ραδιοφώνου, τις λήψεις και τη ροή όλων των εορταστικών μελωδιών των Χριστουγέννων κατά την τελευταία πέντε ή έξι εβδομάδες κάθε έτους μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Πρωτοχρονιάς.

Όταν το Billboard ξεκίνησε την πιο μοντέρνα εκδοχή του στο Χάρτη των διακοπών το 2011–πρώτα με 50 θέσεις και στη συνέχεια επεκτείνοντάς το στις 100 ξεκινώντας το 2013–το κλασικό του Temptations εξακολουθούσε να είναι ένα βασικό στοιχείο με μέτρια υψηλή βαθμολογία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών του 2011, το „Silent Night“ ξεκίνησε το πολυετές του ταξίδι στα chart, μπαίνοντας στα τέλη της σεζόν – μια καθυστέρηση που αποδόθηκε στην άνθηση του τραγουδιού μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων – και κορυφώθηκε στο Νο. 33. Την επόμενη χρονιά, το τραγούδι Το τραγούδι ανέβηκε στο Νο. 49.

Το 2013, το „Silent Night“ έφτασε στο υψηλότερο σημείο μέχρι σήμερα στο Νο. 27. Την επόμενη χρονιά: Νο. 28.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το „Silent Night“ σημείωσε σημαντικά χαμηλότερες κορυφές στα chart. Το 2015: Νο. 36; 2016: Νο. 42; 2017: Νο. 78; 2018: 76 και 2019: 75 (όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα).

Χριστουγεννιάτικο έτος Κορυφή στο chart „Silent Night“.
2011 33
2012 49
2013 27
2014 28
2015 36
2016 42
2017 78
2018 76
2019 75
2020 xx
2021 xx
2022 ??

Μέχρι που τελικά, το 2020, το φως των Πειρασμών ήταν φαινομενικά σβησμένο και το «Silent Night» δεν υπήρχε πουθενά. Το τραγούδι δεν μπήκε καν στη λίστα εκείνη τη χρονιά ή το 2021.

Αντίθετα, οι πιο προσανατολισμένες στην ποπ εκδοχές του „Silent Night“ των Carrie Underwood, Pentatonix και ακόμη και του Bing Crosby έχουν διακοσμήσει το Holiday 100 τα τελευταία χρόνια.

Και ενώ η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω για το 2022, το „Silent Night“ των Temptations δεν έχει κάνει ακόμη μια συμμετοχή στο Holiday 100 αυτή τη σεζόν, με λίγες μόνο εβδομάδες να απομένουν. Εν τω μεταξύ, τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1940 συνεχίζουν να κάνουν ετήσιες πεζοπορίες στα ανώτερα σημεία του chart.

LR: Ότις Γουίλιαμς, Ρίτσαρντ Στριτ, Μέλβιν Φράνκλιν, Γκλεν Λέοναρντ, Ντένις Έντουαρντς – πόζαραν, λήψη ομάδας στούντιο (Φωτογραφία από Echoes/Redferns)

Ενώ μόνο δύο από τα αρχικά μέλη των Temptations έπαιξαν στη μελωδία του 1980 (Ο Έντι Κέντρικς και ο Ντέιβιντ Ράφιν είχαν φύγει χρόνια νωρίτερα, ο Πωλ Ουίλιαμς πέθανε από αυτοκτονία το 1973), ο Μελ Φράνκλιν και οι αντικαταστάτες Ντένις Έντουαρντς και Γκλεν Λέοναρντ ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα της gospel-pop, ένα που στέκεται τόσο ψηλά στον μουσικό τους κατάλογο όσο οποιαδήποτε άλλη μεγάλη επιτυχία τους εκτός των διακοπών.

Τώρα με τον Franklin και τον Edwards νεκρούς και τον Leonard που έχει αποχωρήσει από το γκρουπ, το άκουσμα του „Silent Night“ είναι μια γλυκόπικρη υπενθύμιση αυτών των γλυκών αρμονιών που ακούγονται συχνά – αν όχι πάντα – τα περασμένα Χριστούγεννα.

Και ενώ το πέρασμα του χρόνου κάνει κατανοητά τα πρόσφατα γεγονότα, είναι μια θλιβερή μαρτυρία της φθίνουσας παρουσίας στην αμερικανική κουλτούρα αυτής της υπερβατικής μελωδίας που κάποτε ήταν τόσο πανταχού παρούσα σε ορισμένα νοικοκυριά όσο ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης… ίσως ακόμη περισσότερο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Λοιπόν, τίποτα αν εξακολουθείτε να είστε μεταξύ των πολλών που θεωρούν ότι το κλασικό των γιορτών πρέπει να ακούγεται κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου των Χριστουγέννων – μια παράδοση που συνεχίζει μια παράδοση που έχει περάσει από γενιά σε γενιά για τέσσερις δεκαετίες και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι για χρόνια να έρθετε… ανεξάρτητα από το τι σας λένε τα charts.

Ωστόσο, θα ήταν ωραίο να δούμε τους δελεαστικούς πειρασμούς (και τα κτήματα των πρώην μελών τους) να παίρνουν την τιμητική τους.

Ίσως ήρθε η ώρα για τους μακροχρόνιους θαυμαστές του Temptations να ξεκινήσουν μια καμπάνια TikTok που θα περιλαμβάνει το τραγούδι σε κάποιο βίντεο που έχει δημιουργηθεί από χρήστες…κάποιο που, με κάθε τύχη, θα γίνει viral.

Ή ίσως το μοναχικό επιζών αρχικό μέλος των Temptations, Otis Williams, θα έπρεπε να αρχίσει να τραβάει μια σελίδα από ένα συγκεκριμένο εγχειρίδιο της βασίλισσας των Χριστουγέννων και να δηλώνει „It’s Time“ πριν ξεκινήσει κάθε εορταστική περίοδο με μια υπενθύμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ποια ομάδα ψυχών εξακολουθεί να θεωρείται από τις μεγαλύτερες της Αμερικής. ομάδα που δημιούργησε την πεμπτουσία κλασική χριστουγεννιάτικη ψυχή που κάποτε ήταν στο μυαλό όλων αυτή την εποχή του χρόνου.

DJRob

DJRob

Keeper of the soul flame Ο DJRob (αυτός/αυτός/του) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, ποπ και ροκ – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

Schreibe einen Kommentar