Ο Kendrick Lamar παίρνει το πέμπτο —όχι το τέταρτο— Νο. 1 άλμπουμ με τον ‚Mr. Ηθικό» (όλοι ξεχνούν το τελευταίο του)

54
Ο Kendrick Lamar παίρνει το πέμπτο —όχι το τέταρτο— Νο.  1 άλμπουμ με τον ‚Mr.  Ηθικό» (όλοι ξεχνούν το τελευταίο του)

(22 Μαΐου 2022). Είναι επίσημο: οι αριθμοί είναι μέσα και ο Kendrick Lamar έχει το νέο Νο. 1 άλμπουμ στο Billboard 200 (ημερομηνία 28 Μαΐου) με Mr. Morale & The Big Steppers. Συγκέντρωσε σχεδόν 300.000 μονάδες ισοδύναμες με άλμπουμ τις πρώτες επτά ημέρες για να δώσει Μεγάλο βηματιστές τα υψηλότερα νούμερα μιας εβδομάδας μέχρι στιγμής το 2022 (σημείο που σημείωσε τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι Future και Bad Bunny και πρόκειται να σπάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα από τον Harry Styles).

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις, μάλιστα ακόμη Διαφημιστική πινακίδα η ίδια, πιστώνει το τελευταίο του Lamar ως το τέταρτο ταξίδι του στην κορυφή του άλμπουμ, με τα τρία πρώτα του να είναι To Pimp a Butterfly (2015), άτιτλος άκυρος (2016) και ΔΕΚΑΡΑ (2017).

Ξεχνούν όμως ένα βασικό άλμπουμ του Lamar από το 2018 που θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα πολλά επιτεύγματά του που ήταν στην κορυφή των chart: Black Panther The Album: Music From and Inspired Byπου στέφθηκε στη λίστα τον Φεβρουάριο του 2018 και πιστώθηκε στους Kendrick Lamar και Various Artists.

Λοιπόν, δεν είναι ακριβές να πούμε ότι οι άλλες δημοσιεύσεις είναι ξεχνώντας… είναι πιθανό να ακολουθήσουν Το Billboard οδηγω. Και Διαφημιστική πινακίδα είναι η αρχή του χάρτη, επομένως είναι κατανοητό ότι οι άλλες δημοσιεύσεις —χωρίς το όφελος περαιτέρω έρευνας— θα επισήμαναν Μεγάλο βηματιστές ως το τέταρτο Νο. 1 του Λαμάρ και να μην περιλαμβάνει το Μαύρος πάνθηρας soundtrack στον απολογισμό του.

Το Billboard παράλειψη είναι πιθανή επειδή τόσοι πολλοί άλλοι καλλιτέχνες εμφανίστηκαν στο Μαύρος πάνθηρας άλμπουμ, μερικά από τα οποία είχαν υπογραφεί με την εταιρεία Kendrick’s Top Dawg Entertainment, άλλα από τα οποία ήταν τόσο διαφορετικά και παγκόσμια όσο και οι ηθοποιοί της ίδιας της ταινίας. Το όνομα του Kendrick, παρόλο που το άλμπουμ ήταν σε μεγάλο βαθμό το όραμά του και παρά τα φωνητικά του που εμφανίζονται σε κάθε κομμάτι, πιστώνεται επίσημα μόνο σε έξι από τα 14 πρωτότυπα τραγούδια του άλμπουμ.

Ακόμη, Black Panther: The Album ήταν το αποτέλεσμα της κοσμοθεωρίας του Kendrick, που διαμορφώθηκε από την ταινία, φυσικά, αλλά και από την πολιτιστική αφύπνιση του ίδιου του ράπερ (είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική τρία χρόνια νωρίτερα – μια εμπειρία που αποτύπωσε εν μέρει στο To Pimp A Butterfly άλμπουμ και το κομμάτι “Mortal Man” όπου επικαλέστηκε το φάντασμα του Νέλσον Μαντέλα). Ο Lamar έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι η αφρικανική του εμπειρία άλλαξε τη ζωή του και σαφώς επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε να κάνει αυτό που θεωρήθηκε κορυφαίο επίτευγμά του στο soundtrack. Μαύρος πάνθηρας.

Black Panther: The Album έχει πιστωθεί εναλλάξ στους Kendrick Lamar και Various Artists ή απλά Various Artists. Δεν είναι διαφορετικό από το πώς Πυρετός το Σαββατόβραδο συνδέθηκε με τους The Bee Gees ή Ο σωματοφύλακας ήταν για τη Whitney Houston (παρά την παρουσία άλλων καλλιτεχνών σε αυτά τα άλμπουμ, περιλαμβάνονται σχεδόν παγκοσμίως μεταξύ των Νο. 1 συνόλων των πρωταρχικών καλλιτεχνών). Είναι αυτή η τυπικότητα των «διάφορων καλλιτεχνών» που πιθανότατα συμβάλλει στην απόφαση να μην συμπεριληφθούν Πανθήρ ανάμεσα στα Νο 1 άλμπουμ του Kendrick.

Αλλά ο Kendrick είχε αναμφισβήτητα περισσότερο καλλιτεχνικό έλεγχο Black Panther: The Album απ‘ ό,τι είχαν οι Bee Gees ή η Whitney πάνω από τα αντίστοιχα soundtrack τους. Ο Lamar είναι ο μουσικός που επιμελήθηκε το άλμπουμ του – στρογγυλεύοντας το πολυσύχναστο των συνεισφερόντων μουσικών, δανείζοντας τα φωνητικά του σε όλα τα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ που δεν αναφέρουν το όνομά του, γράφοντας τίτλους και στα 14 κομμάτια και υπηρετώντας ως εκτελεστικός παραγωγός του άλμπουμ.

Όταν έφτασε στο Νο. 1 τον Φεβρουάριο του 2018 (μια εβδομάδα πριν την κυκλοφορία της ταινίας), λίγοι πίστευαν ότι Black Panther: The Album θα είχε καταφέρει αυτό το κατόρθωμα αν δεν είχε συνδεθεί το όνομα του Λαμάρ, ακόμη και με την τεράστια ταινία που το υποστηρίζει. Θυμηθείτε, η ταινία βγήκε μια εβδομάδα μετά το soundtrack κυκλοφόρησε και – παρά τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το πιο διάσημο επίτευγμα της Marvel μέχρι εκείνο το σημείο (ειδικά μεταξύ μας των μαύρων) – ήταν το δέσιμο του Kendrick που έκανε το soundtrack να πρέπει να ακουστεί.

ο Διαφημιστική πινακίδα Το ελαφρύ δεν είναι διάκριση χωρίς διαφορά. Με το να γίνει ο πέμπτος του —όχι ο τέταρτος— Όχι. 1 άλμπουμ, του Lamar Big Steppers (ο ίδιος θεωρείται ήδη κλασικός) τον φέρνει στην ισοβαθμία για την όγδοη θέση με τέσσερις άλλους θρύλους της ραπ στο leaderboard όλων των εποχών. Αυτοί οι τέσσερις είναι οι DMX, 2Pac, Rick Ross και Lil Wayne, ο καθένας με πέντε Νο. 1 άλμπουμ στο Billboard 200. Οι επτά ράπερ από πάνω τους είναι ο Jay-Z (14). Eminem, Kanye West—ή τώρα μόνο Ye, και Drake (δέκα ο καθένας). Μέλλον (οκτώ); και Nas και J. Cole (έξι ο καθένας).

Με Mr. Morale & the Big Steppers φέρεται να είναι το τελευταίο άλμπουμ του Lamar για την Top Dawg Entertainment, και ίσως το τελευταίο του για πολύ καιρό, ποιος ξέρει πότε ή αν θα βρεθεί ξανά στην κορυφή του chart ή ακόμα και αν κάτι από αυτά έχει πραγματικά σημασία για έναν μουσικό τόσο διάσημο και καταξιωμένο όσο αυτός είναι.

Σχετίζεται με: Τι του Kendrick Mr. Morale & The Big Steppers έχει κοινά στοιχεία με δύο από τα σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Είτε πρόκειται για τέσσερα ή πέντε άλμπουμ Νο. 1 μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, ειδικά σε έναν καλλιτέχνη του αναστήματος του Lamar που προτιμά να προκαλεί τους θαυμαστές του με πολύ πιο βαριά θέματα όπως η τρανσφοβία (στο “Auntie Diaries” του νέου άλμπουμ), οι τοξικές σχέσεις (“We Cry Μαζί») και τις δικές του αποτυχίες (οποιοσδήποτε αριθμός από τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ).

Ο Lamar μπορεί να μην αμφισβητεί αυτά τα στατιστικά στοιχεία (θα πληρωθεί ανεξάρτητα). Αλλά τουλάχιστον οι εμπορικοί μάγοι και οι ιστορικοί της μουσικής θα πρέπει να το καταλάβουν σωστά.

Συγχαρητήρια στον Λαμάρ για τα δικά του πέμπτος Νο 1 άλμπουμ.

DJRob

DJRob

Ο DJRob (αυτός/αυτός/η) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, ποπ και ροκ – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

Schreibe einen Kommentar