ο ιστορικός του χάρτη Billboard, τα βιβλία του οποίου αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς και η κύρια πηγή δεδομένων αυτού του ιστολογίου

597
ο ιστορικός του χάρτη Billboard, τα βιβλία του οποίου αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς και η κύρια πηγή δεδομένων αυτού του ιστολογίου

(19 Ιουνίου 2022). Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έγραψα ένα από τα πιο έντονα άρθρα αυτού του ιστολογίου μέχρι σήμερα -ένα αφιέρωμα 100 τραγουδιών στους υπερπαραγωγούς Jimmy Jam & Terry Lewis- υπήρχαν δύο βιβλία πηγής που είχα τακτικά δίπλα μου και, μετά από ώρες εξαντλητικής έρευνας και γράφοντας, συχνά έβρισκα τον εαυτό μου να ξυπνά με τις σελίδες ακόμα ανοιχτές στο σημείο που είχα κοιτάξει το τελευταίο μου πριν γνέφω ώρες πριν.

Αυτό το βιβλίο του Joel Whitburn ήταν σταθερός σύντροφος τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ολοκλήρωσα το πιο πρόσφατο άρθρο μου

Το ένα ήταν το „Top R&B Singles 1942-2016“ του Joel Whitburn. το άλλο ήταν τα „Top Pop Singles του 1955-2015“. Και τα δύο βιβλία τεκμηριώνουν ολόκληρη την ιστορία των αντίστοιχων ομότιμων τσαρτ Billboard, με ένα συνδυασμό 2000+ σελίδων γεγονότων και δεδομένων από τα Hot R&B/Hip-Hop Songs του Billboard και τα Hot 100 (και τους διάφορους προκατόχους τους).

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, 14 Ιουνίου, με το τελικό προσχέδιο του άρθρου Jam/Lewis να έχει ολοκληρωθεί και η έρευνά μου να έχει ολοκληρωθεί, άφησα τα βιβλία του Whitburn και φόρτωσα το αυτοκίνητο εκείνο το πρωί για το εβδομαδιαίο ταξίδι στο DC για την «πληρωμένη» δουλειά μου. Το τελευταίο πράγμα που έκανα πριν φύγω από το σπίτι ήταν να αφαιρέσω το βιβλίο του Whitburn «Top R&B Singles» από το κρεβάτι μου και να το ξαναβάλω με τις τελευταίες εκδόσεις των άλλων βιβλίων του που είχα συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Αργότερα την ίδια μέρα – τα γενέθλιά μου – έλαβα τα θλιβερά νέα ότι ο Joel Whitburn είχε πεθάνει ώρες νωρίτερα από αδιευκρίνιστα αίτια. Ο επί χρόνια φίλος και υπάλληλος του Paul Haney ανακοίνωσε ότι η υγεία του Whitburn ήταν σε επιδείνωση, αλλά ο θάνατός του ήταν απροσδόκητος. Ήταν 82 ετών.

Joel Whitburn (1939-2022)

Ο Joel Whitburn ήταν ο ιδρυτής της Record Research, Inc., της εταιρείας μέσω της οποίας δημοσίευσε τα προαναφερθέντα δύο συν εκατοντάδες άλλα βιβλία που τεκμηριώνουν τις συναρπαστικές και μακροχρόνιες ιστορίες των δίσκων δίσκων διαφόρων εκδόσεων Billboard και άλλων μουσικών εμπορικών εκδόσεων. Το να ακολουθεί τα charts ήταν ένα πάθος που είχε αναπτύξει ως μικρό παιδί (όπως το δικό σου αληθινά και αμέτρητα άλλα άτομα εκεί έξω). Και, όπως πολλοί από εμάς τους φανατικούς χάρτες, αυτό το πάθος παρέμεινε μαζί του μέχρι την ενηλικίωσή του.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους από εμάς, όμως, μπόρεσε να πάρει αυτό το πάθος και να το μετατρέψει σε μια τεράστια εκδοτική επιχείρηση, μια επιχείρηση στην οποία έγινε γνωστός ως ο πιο έγκυρος ιστορικός χαρτών στον κόσμο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το πρώτο βιβλίο του Whitburn, „Top Pop Singles“, βασίστηκε σε δεδομένα από το Hot 100 του Billboard – το κορυφαίο chart των σινγκλ του – και έγινε το πιο δημοφιλές του. Τώρα στη 17η έκδοσή του, αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 46.000 καταχωρήσεις τραγουδιών που μπήκαν στο Hot 100 (ή στα σχετικά charts, συμπεριλαμβανομένης της λίστας „Bubbling Under“) από σχεδόν 10.000 καλλιτέχνες.

Η εταιρεία ερευνητών τσαρτ του Whitburn δημιούργησε επίσης παρόμοια βιβλία για τα τσαρτ κάντρι, ροκ, ντίσκο, σύγχρονων ενηλίκων και άλμπουμ του Billboard, καθώς και για τα τσαρτ τραγουδιών R&B/Hip-Hop που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Τα βιβλία του έγιναν σύντομα η πηγή δεδομένων για ραδιοφωνικούς σταθμούς, κοινοπρακτικές εκπομπές αντίστροφης μέτρησης, ρετρό CD συλλογής Billboard και λάτρεις της μουσικής trivia παντού.

Γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου 1939 στη Wauwatosa του Wisconsin, ο Whitburn ξεκίνησε αυτό το μουσικό ταξίδι στη δεκαετία του 1950, όταν, ως έφηβος, πήρε την πρώτη του συνδρομή στο Billboard (όταν οι συνδρομές ήταν μόλις 10 $ το χρόνο). Ακόμη και με αυτό το τίμημα, ο νεαρός λάτρης των δίσκων έπρεπε να μαζέψει χρήματα μόνο και μόνο για να μπορέσει να το αντέξει οικονομικά.

Ο Whitburn, ο οποίος μάζευε και αποθήκευε δίσκους ως νεαρός, άρχισε να κατηγοριοποιεί τη συλλογή του με βάση τις κορυφές του στο Billboard χρησιμοποιώντας κάρτες ευρετηρίου. Σύντομα, έθεσε ως στόχο του να συγκεντρώσει κάθε τραγούδι που μπήκε στο Hot 100, κάθε άλμπουμ που έκανε το Billboard 200 και όλα τα τραγούδια που έκαναν τα συγκεκριμένα είδη τσαρτ του Billboard. Τελικά, ο Whitburn έχτισε ένα υπόγειο υπόγειο θησαυροφυλάκιο ελεγχόμενης θερμοκρασίας που ζήλευαν οι παντού συλλέκτες δίσκων. Εκεί αποθήκευσε χιλιάδες και χιλιάδες δίσκους βινυλίου 45 στροφών και άλμπουμ 12 ιντσών, σχεδόν όλους αυτούς που μπήκαν στο Billboard. Αναφέρεται ότι η συλλογή του αξίζει εκατομμύρια σήμερα.

Το θησαυροφυλάκιο δίσκων του Joel Whitburn στο Menomonee Falls του Ουισκόνσιν

Ο Joel Whitburn και ο Casey Kasem ήταν συγγενικά πνεύματα

Με ενέπνευσε περισσότερο ο πλούτος των δεδομένων χαρτών που διέθετε παρά η εντυπωσιακή συλλογή δίσκων του (αν και θα έκανα τα πάντα για να έχω και τα δύο!). Ο Γουίτμπερν ήταν για τα βιβλία ιστορίας της μουσικής ό,τι ο εμβληματικός παρουσιαστής της εκπομπής Casey Kasem για το κοινοπρακτικό ραδιόφωνο. Και, όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν ήταν εντελώς τυχαίο.

Το διάσημο αμερικανικό σόου του Kasem στο Top 40, το οποίο μετρούσε αντίστροφα τα 40 πιο δημοφιλή τραγούδια κάθε εβδομάδα, ξεκίνησε το 1970 – την ίδια χρονιά που ο Whitburn ίδρυσε την Record Research, Inc. ενσωματωμένη Record Research).

Όπως θυμήθηκε ο ντόπιος του Ουισκόνσιν σε μια συνέντευξη με τον Larry LeBlanc του celebrityaccess.com πριν από μερικά χρόνια, η απίθανη επιτυχία του ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να ζητάς συγχώρεση παρά να πάρεις άδεια.

Το 1970, όταν ο τότε εκδότης του Billboard, Hal Cook, έμαθε το πρώτο βιβλίο του Whitburn χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του γραφήματος χωρίς εξουσιοδότηση, τηλεφώνησε στον νεαρό επιχειρηματία και, όπως είπε ο Whitburn στον LeBlanc, «Μου είπε ότι ήταν ο εκδότης του Billboard και ότι εγώ δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το Hot 100. Αυτό ήταν τρομακτικό για ένα νεαρό παιδί. Αλλά του είπα τι έκανα. Του είπα ότι πέρασα από όλα τα διαγράμματα και τα ερεύνησα. Είπε ότι έπρεπε να πάρω άδεια. Μου ζήτησε να του στείλω ένα αντίγραφο του βιβλίου. Του έστειλα λοιπόν ένα. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, ήρθε άλλο ένα τηλεφώνημα από τον Χαλ Κουκ. Σκέφτηκα, «Θα μου πουν, «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Αυτό είναι παράνομο.» Αλλά είπε, «Λατρεύω το βιβλίο. Λατρεύω αυτό που έκανες.“

Ο Whitburn πίστευε ακράδαντα ότι αν είχε προσεγγίσει πρώτα το Billboard με την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του γραφήματος σε ένα εύκολο βιβλίο αναφοράς, θα τον είχαν απορρίψει επί τόπου. Βλέποντας το βιβλίο εκ των υστέρων, επέτρεψε στα στελέχη του Billboard να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός ο σχολαστικός νεαρός συγγραφέας είχε καταφέρει να καταγράψει την ιστορία του τσαρτ με τρόπους που είχαν αποτύχει στο παρελθόν.

Ο Cook ενημέρωσε επίσης τον Whitburn ότι επρόκειτο να συνάψει συμφωνία αδειοδότησης με τον Casey Kasem της Watermark, Inc. για να κάνει μια εκπομπή αντίστροφης μέτρησης με τις κορυφαίες 40 θέσεις από το Hot 100 του Billboard κάθε εβδομάδα. Ο Cook είπε στον Whitburn ότι θα χορηγούσε άδεια στον Kasem στους κορυφαίους 40 στο ραδιόφωνο και θα έδινε στον Whitburn ένα αποκλειστικό συμβόλαιο για τη δημιουργία βιβλίων που τεκμηριώνουν την ιστορία των chart του Billboard (με το Billboard να λαμβάνει μια περικοπή από τα δικαιώματα, φυσικά).

Ο Whitburn άδραξε την ευκαιρία, υπέγραψε συμβόλαιο 26 σελίδων (χωρίς να μπει στον κόπο να διαβάσει ψιλά γράμματα) και τα υπόλοιπα, όπως λένε, ήταν ιστορία! Το πάθος της ζωής του Whitburn έγινε η δουλειά του πλήρους απασχόλησης και σύντομα τα βιβλία του βρέθηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων παντού. Η Record Research, Inc. παραμένει ο μεγαλύτερος κάτοχος άδειας του Billboard μέχρι σήμερα.

Το πρώτο μου βιβλίο του Joel Whitburn

Βρήκα το πρώτο μου βιβλίο Whitburn, „The Billboard Book of Top 40 Hits“, κάπου στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, χρόνια αφότου είχα ανακαλύψει το American Top 40 με τον Casey Kasem. Όλα αυτά τα χρόνια που ο Casey έκανε αναφορές στις εκπομπές του στο „AT40 Book of Records“ ενώ θυμόταν στην εκπομπή του κάποιο εκπληκτικό επίτευγμα τσαρτ ή την ιστορία του Billboard ενός καλλιτέχνη, πάντα πίστευα ότι αυτό το „βιβλίο ρεκόρ“ ήταν μύθος. , κάποιο φανταστικό πράγμα που έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην εκπομπή έναν αέρα μυστηρίου — ή ίσως απλώς ένα τεράστιο υπολογιστικό φύλλο γεγονότων και αριθμών που οι δημιουργοί της σειράς ανέφεραν περιοδικά για να παρέχουν στον Κέισι αρκετές πληροφορίες για να πει μια από τις διάσημες ιστορίες του.

Δεν ήξερα τότε -πριν ανακαλύψω τον εντυπωσιακό κατάλογο βιβλίων του Whitburn- ποιες ήταν οι πιθανές πηγές όλων αυτών των σπουδαίων στατιστικών και πληροφοριών γραφημάτων που παρέδωσαν ο Casey και οι συγγραφείς της εκπομπής του για να μας κρατούν ενήμερους. Αυτά τα ίδια βιβλία θα γίνουν αργότερα η κύρια πηγή δεδομένων και για αυτό το ιστολόγιο.

Το πρώτο μου βιβλίο του Joel Whitburn, που εκδόθηκε το 1983

Αυτό που έκανε τα βιβλία του τόσο ενδιαφέροντα

Τα βιβλία του Whitburn σάς είπαν όλα όσα έπρεπε να ξέρετε για τα επιτεύγματα ενός καλλιτέχνη: πόσες επιτυχίες είχαν, πού κορυφώθηκαν τα τραγούδια στα τσαρτ και πότε, πόσο κράτησαν, αν ήταν πιστοποιημένα χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και σχετικά με τη μεθοδολογία του Whitburn – όπου οι καλλιτέχνες και τα τραγούδια κατατάσσονται σε λίστες που βασίζονται σε δεκαετίες ή σε λίστες όλων των εποχών.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, τα βιβλία του Whitburn σάς έδωσαν βιογραφικές πληροφορίες για τους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των μελών της ομάδας στο παρελθόν και του παρόντος, πότε και πού γεννήθηκαν, βασικούς οικογενειακούς δεσμούς με άλλους καλλιτέχνες και πότε πέθαναν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Whitburn παρείχε αυτά τα βιογραφικά ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένοι ήταν οι καλλιτέχνες ή πόσες επιτυχίες είχαν.

Τα βιβλία του Whitburn που βασίζονται σε γεγονότα έλυσαν πολλές συζητήσεις. Δεδομένης της σχολαστικής προσοχής του στη λεπτομέρεια, οι αναγνώστες γνώριζαν ότι μπορούσαν να εμπιστευτούν κάθε λήμμα. Μπορεί να μην θέλατε να πιστέψετε ότι ο Drake είχε περισσότερες επιτυχίες στα chart από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία—συμπεριλαμβανομένων των Beatles—αλλά αφού ελέγξατε το τελευταίο βιβλίο του Whitburn Top Pop Hits, δεν μπορούσατε επίσης να το αρνηθείτε.

Οι geeks όπως εγώ ενθουσιάστηκαν με τα βιβλία του. Ως τεράστιος θαυμαστής του Michael Jackson, για παράδειγμα, θυμάμαι την πρώτη φορά που διάβασα ένα βιβλίο του Whitburn και ανακάλυψα ότι, όχι μόνο τα πρώτα τέσσερα σινγκλ του Jackson 5 είχαν φτάσει στο Νο. 1, όπως είχε αναφέρει ο Casey Kasem τόσες φορές στο παρελθόν, αλλά ότι το επόμενο δύο σινγκλ σταμάτησαν στο Νο. 2, στερώντας τους μια ευκαιρία για ένα σερί έξι τραγουδιών στην κορυφή! Θυμάμαι ότι αντέδρασα παρόμοια όταν ανακάλυψα πόσες επιτυχίες είχε καταγράψει ο Elton John στη δεκαετία του 1970 ή ότι τόσα πολλά από τα σινγκλ του Earth Wind & Fire είχαν πιστοποιηθεί ως χρυσά. Θυμάμαι επίσης ότι έμαθα για πρώτη φορά ότι υπήρχαν 35 διαφορετικά Νο. 1 τραγούδια που έσπασαν ρεκόρ το 1974, ένα κατόρθωμα που επαναλήφθηκε το 1975. Τα βιβλία του Whitburn ήταν τεράστιες τρύπες από κουνέλι: τα άνοιγες με σκοπό να βρεις ένα πράγμα, το οποίο θα οδηγεί σε άλλο, και σε άλλο, και…

Ο Joel Whitburn συμβαδίζει με την εποχή

Αν ήσουν σαν εμένα, αναρωτιόσουν πώς ο Whitburn θα προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα και στην ψηφιακή εποχή, ιδιαίτερα με τη συλλογή δίσκων του. Καθώς το Billboard άλλαξε τους κανόνες του για να μην απαιτεί πλέον ένα τραγούδι να είναι διαθέσιμο σε φυσική μορφή στα τσαρτ, πώς θα καταλόγιζε ο Whitburn πιο πρόσφατες επιτυχίες μόνο σε ψηφιακά;

Κανένα πρόβλημα. Το Whitburn απλά κατέβηκε κάθε τραγούδι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των 45 και των CD/Cassette singles που είχε ήδη, στα iPod του. Στη συνέντευξη με τον LeBlanc, ο Whitburn δήλωσε ότι είχε ένα iPod 160 GB με 42.000 τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου κάθε τραγουδιού από το εμβληματικό βιβλίο του „Top Pop Hits“.

Ακόμη και με την έλευση του διαδικτύου και της Wikipedia, τα βιβλία του εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για τους ιστορικούς της μουσικής και τους bloggers παντού. Παρέχουν σε ένα μέρος μοναδικές πληροφορίες, όπως συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες τα τραγούδια μπήκαν στα τσαρτ και πόσες εβδομάδες πέρασαν εκεί ή τους αριθμούς της ετικέτας και του καταλόγου τους. Οι πληροφορίες είναι πολύ καλύτερα επιμελημένες στα βιβλία του Whitburn παρά στη Wikipedia και σε άλλες πηγές του Διαδικτύου.

Η έμπνευση μου

Οι άνθρωποι συχνά σχολιάζουν πόσα ξέρω για τα τσαρτ και ότι μπορώ να αναφέρω ημερομηνίες και θέσεις αιχμής πολλών τραγουδιών κατόπιν αιτήματος. Έχω τον Joel Whitburn να ευχαριστήσω για αυτό. Ήταν μια πραγματική έμπνευση, ένας άνθρωπος του οποίου ο θάνατος στα γενέθλιά μου και την παραμονή της όγδοης επετείου από τον θάνατο του Casey Kasem (ο οποίος ήταν επίσης 82 ετών όταν πέθανε) φαίνεται συμβολικός, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πόσο πολύ σήμαιναν αυτοί οι άντρες για μένα και το μιούζικαλ μου. ανάπτυξη.

Αν υπάρχει ροκ εν ρολ παράδεισος, να είστε βέβαιοι ότι ο Κέισι Κάσεμ μετράει αντίστροφα τις επιτυχίες και ο Τζόελ Γουίτμπερν είναι ακριβώς εκεί μαζί του, γράφοντάς τους για την πρώτη του θεϊκή επιτυχίες!

Τζόελ Γουίτμπερν

RIP Joel Whitburn (29 Νοεμβρίου 1939 – 14 Ιουνίου 2022).

DJRob

Ο DJRob (αυτός/αυτός/η) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, ποπ και ροκ – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

DJRob (2022)

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar