Οι απόκοσμοι δεσμοί που συνδέουν το „Thriller“ και το „Flashdance“: συνδέονται για πάντα

23
Οι απόκοσμοι δεσμοί που συνδέουν το „Thriller“ και το „Flashdance“: συνδέονται για πάντα

(30 Νοεμβρίου 2022). Όπως όλοι όσοι παρακολουθούν τις ειδήσεις —ή τουλάχιστον αυτό το ιστολόγιο— γνωρίζουν ήδη, η Τετάρτη (30 Νοεμβρίου) είναι η επίσημη 40ή επέτειος από την αρχική κυκλοφορία του άλμπουμ ορόσημο Συγκινών από τον Μάικλ Τζάκσον.

Όπως έχει καλύψει το djrobblog σε διάφορα αφιερώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του αποκλειστικού αφιερώματος 40 γεγονότων για 40 χρόνια νωρίτερα τον Νοέμβριο, Συγκινών κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982 – μια Τρίτη εκείνη τη χρονιά – και άλλαξε για πάντα την πορεία της λαϊκής μουσικής, έγινε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών και επαναφέροντας τη Black dance-pop στην κορυφή των charts.

Ένας από τους άμεσους δικαιούχους του Θρίλερ επιτυχία ήταν το χορευτικό soundtrack της ταινίας του 1983 Flashdanceτο οποίο κυκλοφόρησε αρχικά τον Απρίλιο του 1983 – αμέσως μετά Συγκινών Έφτασε για πρώτη φορά στο Νο. 1 στο τσαρτ άλμπουμ και ενώ οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες του, το „Billie Jean“ και το „Beat It“, βρίσκονταν ταυτόχρονα στην πρώτη δεκάδα της λίστας των σινγκλ.

Το εξώφυλλο του soundtrack του «Flashdance» με την ηθοποιό Jennifer Beals (1983)

Πρωτοπόρος στη χρέωση για Flashdance και το soundtrack του ήταν το πρώτο από τα δύο Νο. 1 σινγκλ που κυκλοφόρησε από αυτό, το ομώνυμο «Flashdance…What A Feeling», που τραγούδησε η αποδεδειγμένη τραγουδίστρια Irene Cara, η οποία—όπως ο Michael τότε—ήταν 24 ετών και ήταν έτοιμος να βοηθήσει φέρνουν τη dance-pop από τη λήθαργο και πίσω στο mainstream μετά από μια σημαντική αντίδραση ενάντια σε μια τέτοια μουσική μετά από τρία χρόνια μετά τη ντίσκο.

Όπως αποδείχθηκε, και τα δύο άλμπουμ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα και θα παρέμειναν στα τσαρτ για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο (Συγκινών πολύ πάνω από δύο χρόνια στην αρχική του εμφάνιση), καθώς δημιούργησαν πολλές επιτυχίες πολλαπλών μορφών που διέλυσαν τις χρωματικές γραμμές και πυροδότησαν μια αναγέννηση χορευτικής μουσικής που ανέβασε αυτό το είδος σε επίπεδα που δεν είχε δει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αλλά αυτό που είναι πιο παράξενο είναι οι απίστευτοι δεσμοί που δένουν Συγκινών και Flashdanceτόσο τότε όσο και τώρα, που ενέπνευσε αυτόν τον συγγραφέα να τα εξερευνήσει περαιτέρω και να τα καταγράψει εδώ στο djrobblog.

Εδώ είναι μια σύνοψη των γεγονότων που δένουν για πάντα Flashdance προς την Συγκινώνξεκινώντας με την επική μάχη τους στην κορυφή των τσαρτ άλμπουμ την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1983:

Οταν ο Flashdance άλμπουμ soundtrack καταπέλτη στο Νο. 2 στο Billboard 200 chart τον Μάιο του 1983, το μόνο άλμπουμ που το εμπόδισε να φτάσει στην κορυφή ήταν Συγκινώνπου ήταν στην 14η εβδομάδα στο Νο. 1.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, στο γράφημα με ημερομηνία 25 Ιουνίου, Flashdance προσπέρασε Συγκινώνρίχνοντας το επικό άλμπουμ του Michael στο Νο. 2 και κάνοντας το soundtrack το πρώτο από τα τρία άλμπουμ που θα έπεφταν Συγκινών κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του στο χάρτη (τα άλλα δύο είναι της Αστυνομίας Συγχρονικότητα αργότερα εκείνο το έτος και το Χύμα των ποδιών soundtrack το 1984).

Το chart του Billboard 200 για τις 25 Ιουνίου 1983, όταν το «Flashdance» έριξε το «Thriller» από το Νο. 1

Συγκινών θα ανταποδώσει τη χάρη δύο εβδομάδες αργότερα με ριμπάουντ στο Νο. 1 και χτυπώντας Flashdance στην επιλαχούσα θέση. Οι δυο τους θα περνούσαν επτά συνεχόμενες εβδομάδες κυριαρχώντας στις θέσεις των top-2 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ως μαρτυρία της εκπληκτικής του δύναμης, η οποία περιελάμβανε 16 εβδομάδες στο top 20, το „…What A Feeling“ μοιράστηκε χώρο στο top-20 ταυτόχρονα με τέσσερα από τα σινγκλ από Συγκινών: «Billie Jean», «Beat It», «Wanna Be Startin‘ Somethin» και «Human Nature». Από τα εκατοντάδες τραγούδια που μπήκαν στο chart εκείνη τη χρονιά, η επιτυχία της Cara είναι η μόνη που κατέχει αυτή τη διάκριση.

Τη δεύτερη εβδομάδα που το Flashdance Το άλμπουμ ήταν στο Νο. 1, το δεύτερο σινγκλ του, το „Maniac“ του Michael Sembello, μπήκε στο top 40 του Billboard Hot 100 chart στο Νο. 39. Με το „…What A Feeling“ της Cara ακόμα στο Νο. 1, αυτή η θέση έγινε Flashdance και Συγκινών τα μόνα δύο άλμπουμ εκείνη την εβδομάδα που είχαν δύο σινγκλ ταυτόχρονα στη λίστα των 40 κορυφαίων.

Οι δύο επιτυχίες του Τζάκσον εκείνη την εβδομάδα ήταν το „Wanna Be Startin‘ Somethin'“ (στο Νο. 9) και το „Beat It“ (στο Νο. 16). Το εννέα συν δεκαέξι είναι 25, ένας αριθμός που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αριθμολογία αυτής της σύνδεσης, στην οποία θα επανέλθουμε σε λίγο.

Όταν το „Maniac“ ανέβηκε στο Νο. 1 τον Σεπτέμβριο, έγινε το δεύτερο σινγκλ από το Flashdance soundtrack στην κορυφή του ποπ chart. Τελικά τα κατάφερε Συγκινών και Flashdance το μόνο άλμπουμ το 1983 που δημιούργησε δύο Νο. 1 το καθένα.

Όταν όλα ειπώθηκαν και έγιναν, το «Billie Jean» του Τζάκσον κατέληξε να είναι η Νο. 2 επιτυχία του 1983 (πίσω από το «Every Breath You Take» του The Police), ενώ το «Flashdance…What A Feeling» της Cara κατέλαβε την 3η θέση.

Αυτό σήμαινε ότι ο Τζάκσον -που ήταν 24 ετών όταν το „Billie Jean“ είχε το μεγαλύτερο σινγκλ του 1983 από άνδρα σολίστ, ενώ η Cara -που ήταν επίσης 24 όταν το „Flashdance“ είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία του ’83 από γυναίκα καλλιτέχνη. .

Από το τεύχος τέλους έτους του Billboard με ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου 1983 (Ο Μάικλ Τζάκσον και η Αϊρίν Κάρα ονομάστηκαν οι κορυφαίες ανδρικές και γυναικείες σινγκλ του 1983, αντίστοιχα)

Ακριβώς ένα χρόνο μετά Flashdance εκτοπίστηκε πρώτα Συγκινών από την κορυφή (25 Ιουνίου 1983), το άλμπουμ ορόσημο του Michael θα περνούσε την τελευταία του εβδομάδα στην πρώτη δεκάδα (τσαρτ με ημερομηνία 30 Ιουνίου 1984, που περιλάμβανε τις 25 Ιουνίου). Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου παίζει πολλά ορόσημα που σχετίζονται με τον Michael Jackson, τα οποία δεν είναι όλα ευχάριστα.

Ακριβώς 25 χρόνια μετά Συγκινών για πρώτη φορά έπεσε από το Νο. 1 (και 24 χρόνια αφότου βγήκε από την πρώτη δεκάδα για αυτό που νομίζαμε ότι ήταν η τελευταία φορά), ο Michael Jackson πέθανε απροσδόκητα…στις 25 Ιουνίου 2009.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία του Συγκινώνη Sony Music κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 2022 μια αναμνηστική επετειακή έκδοση του άλμπουμ, η οποία περιείχε τα εννέα τραγούδια του αρχικού LP συν διάφορα outtacks, demos, remix και άλλα ΣυγκινώνΤραγούδια εποχής που δεν μπήκαν στο τελικό κομμάτι του άλμπουμ.

Μια απόκοσμη σύμπτωση είδε την Irene Cara να πεθαίνει ακριβώς μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του „Thriller 40“

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του Θρίλερ 40–στις 25 Νοεμβρίου–Η τραγουδίστρια του “Flashdance…What A Feeling” Ειρήνη Κάρα πέθανε απροσδόκητα.

Στο αμέσως επόμενο chart, που ανακοινώθηκε στις 27 Νοεμβρίου και με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2022 – ακριβώς τρεις ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την επέτειο του άλμπουμ, αντίστοιχα, Συγκινών επέστρεψε στην πρώτη δεκάδα του τσαρτ άλμπουμ του Billboard για πρώτη φορά από τις 30 Ιουνίου 1984.

Εκκρεμεί ακόμη το μνημόσυνο της Ειρήνης Κάρα.

Ενώ ο θάνατός της είχε φυσικά ως αποτέλεσμα την αύξηση της ροής και των λήψεων των επιτυχιών της, συμπεριλαμβανομένου του «…What A Feeling», δεν είναι σαφές την ώρα του Τύπου εάν αυτή η αύξηση θα οδηγήσει σε επιστροφή του Flashdance soundtrack στο top 10.

Αλλά δεν θα ήταν κάτι αυτό; ο Flashdance το soundtrack που ακολουθεί το Συγκινών άλμπουμ πάλι στην πρώτη δεκάδα… σχεδόν 40 χρόνια μετά;

Πράγματι παράξενο, και σε αυτή την περίπτωση ένα ατυχές σύνολο περιστάσεων αν συνέβαινε.

DJRob

Ο λάτρης της άχρηστης ποπ trivia και λάτρης της ειρωνείας Ο DJRob (αυτός/αυτός) είναι ένας ανεξάρτητος μουσικός blogger από κάπου στην Ανατολική Ακτή που καλύπτει είδη R&B, hip-hop, ποπ και ροκ – καθώς και πολλά μουσικά νέα και τρέχοντα πράγματα! Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο Twitter στο @djrobblog.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν (παρακάτω) για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για μελλοντικά άρθρα.

DJRob

Schreibe einen Kommentar